nieuws

Ontwikkeling woonpark in de knel door bouwkosten: “Het is steeds meer én, én, én in de markt”

woningbouw Premium 2298

Ontwikkeling woonpark in de knel door bouwkosten: “Het is steeds meer én, én, én in de markt”

De keerzijde van de aangetrokken markt, de volle orderportefeuilles en de enorme bouwopgave, wordt meer en meer zichtbaar. Projectontwikkelaars komen in de knel door de gestegen bouwkosten die aannemers doorrekenen, stelt ontwikkelingsmanager Herbert Bosch van BPD. Bij Woonpark Hoevelaken staan de plannen onder druk door de alsmaar stijgende kosten.

“Het is steeds meer én, én, én in de markt”, verklaart Bosch. “Aannemers moeten én meer betalen aan personeel, én aan materiaal en nu komt er ook nog eens een loonsverhoging aan door de nieuwe cao. Tevens zorgt de grote vraag voor opdrijving van de bouwprijs. Die extra kosten voor aannemers krijgen wij ook op ons bordje: dat wordt doorgerekend aan ons en uiteindelijk aan de koper.”

Huizenprijzen stijgen tot 40 procent

Bij Woonpark Hoevelaken, een project van circa 160 woningen, zijn de huizenprijzen door deze ontwikkeling flink gestegen. Drie jaar geleden, toen BPD met de ontwikkeling startte, kon de ontwikkelaar niet voorzien dat de markt zo hard zo aantrekken. Met veel openheid presenteerde BPD de conceptplannen en een indicatie van de prijzen aan de inwoners van Hoevelaken, zonder te weten dat de markt zó zou veranderen dat de prijzen en plannen aangepast moesten worden.

“Toen zat de wereld nog in diepe crisis. Aannemers stonden in de rij om wat voor je te doen. Nu is het allemaal weer hosanna, orderportefeuilles van bouwers zitten propvol. We moeten nu we blij zijn als we een bouwer vinden die voor ons aan de slag wil. Dat drijft de prijzen op”, legt Bosch uit.

Enige optie: verkoopprijzen laten stijgen

Om de kosten het hoofd te bieden worden die doorgerekend in de prijzen van de woningen, vertelt de ontwikkelingsmanager. “Dat vinden wijzelf, maar ook de mensen uit de omgeving, die het project al die jaren al volgen natuurlijk niet leuk. Er is een geïnteresseerde geweest die hier zelfs een brief over heeft gestuurd naar de burgemeester. Inmiddels zijn we in gesprek met hem gegaan en hebben het opgelost.”

Maar hoger dan de marktprijs kan en zal BPD de woningen ook niet laten stijgen, vervolgt hij, anders zijn de woningen niet meer te verkopen. “Bovendien kunnen we prijzen in het sociale segment niet zomaar verhogen, daar zijn afspraken over gemaakt. En ook bij Woonpark Hoevelaken staan sociale huurwoningen op de planning. Daardoor komt dit project in de knel. En het is niet het enige project in de markt dat hiermee te maken heeft. Het is helaas geen uitzondering”, vertelt Bosch eerlijk.

Impressie van Woonpark Hoevelaken.

Risico: inleveren op kwaliteit

Risico is dat de woningen moeten inleveren op kwaliteit door de gestegen kosten. Maar dat wil BPD koste wat kost voorkomen. “Maar dat betekent wel dat we de huizenprijzen omhoog moeten doen. We proberen dus een goede balans te vinden”, legt Bosch uit.

Naast de problemen met de gestegen bouwkosten, heeft het project inmiddels een jaar vertraging opgelopen. Dit komt onder meer door bezwaar van een bewoner. Bosch: “Of we eruit komen met dit project? Ik hoop van wel, maar daar kunnen we in deze fase nog niet zoveel over zeggen, we zijn namelijk nog bezig met de ontwikkeling. Maar binnen het huidige tijdsgewricht zetten we alles op alles om de rekening niet alleen bij de toekomstige bewoner neer te leggen.” BPD is nog in gesprek met een aantal bouwers voor voor de verschillende plandelen.

Ander probleemproject

Woonpark Hoevelaken is het niet het enige project dat al tijdens de ontwikkelfase in de problemen komt door hoge bouwkosten. Bij een woningbouwproject rondom het nieuwe metrostation in Amsterdam Noord konden AM en Blauwhoed een tijd lang geen bouwers vinden. Inmiddels zijn die gevonden.


Woonpark Hoevelaken

Gebiedsontwikkelaar BPD ontwikkelt in Hoevelaken- waar hun voormalige hoofdkantoor ‘Het Witte Gebouw’ is gevestigd- een groen woonpark. Er komen circa 160 à 165 woningen. Het wordt een wijk voor iedereen, met een mix van eengezinswoningen, sociale huur, seniorenwoningen, tweekappers, rijwoningen, vrijstaande woningen en er komt een huis voor senioren met dementie. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk tuinen grenzen aan het park. Het woonpark moet de sfeer krijgen van een groen woonlandgoed.

 

Reageer op dit artikel