nieuws

Ollongren vult pot voor moeilijke projecten met 38 miljoen euro

woningbouw 665

Ollongren vult pot voor moeilijke projecten met 38 miljoen euro

Minister Ollongren heeft 38 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een fonds waarmee havengebieden en oude industrieterreinen naar woongebieden kunnen worden getransformeerd.

Dat maakte ze woensdag bekend bij de Provada. “Ik verwacht ook dat andere partijen – provincies, gemeenten, private partijen – leveren. Zodat die pot geld groter wordt“, zei ze erbij.

Met het fonds kan grond bouwrijp worden gemaakt en kleine bedrijfjes op complexe, binnenstedelijke locaties worden uitgekocht.

Ollongren is nog bezig de randvoorwaarden uit te werken. Het streven is om dit jaar al een werkend fonds te hebben.

Snoeihard aan het bouwen

Of het genoeg is, is zeer de vraag. Veertien grote projectontwikkelaars en bouwers stelden vorig maand dat er jaarlijks 1 à 2 miljard euro nodig is. Toch noemt Jan Fokkema, directeur van projectontwikkelaarsvereniging Neprom, de donatie van Ollongren “positief“. “Dit gaat om een eerste bijdrage in een revolverend fonds dat waar nodig, langjarig, risicodragend en met een lage rente in binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen gaat participeren. Met gemeenten, ontwikkelaars en beleggers.”

Minister Ollongren stelt dat “we snoeihard aan het bouwen zijn”. Maar het is niet genoeg. “Daarom ga ik in regio’s met de hoogste nood proberen de boel aan te jagen. Met snellere procedures. Met soepeler regels. Met een expertteam. En door te kijken of lastige bouwprojecten verder gebracht kunnen worden met ‘voorfinanciering’. Puur om aan alle kanten te proberen die bouwproductie te versnellen.”

“Ik wil en kan niet bepalen waar er precies wordt gebouwd. Die verantwoordelijkheid ligt bij gemeenten en provincies. Maar, zoals gezegd, ik pak wel een actieve rol om het woningtekort aan te pakken. Het woningtekort tackelen we”, beloofde ze. Met haar Woonagenda heeft ze als doel gesteld dat er jaarlijks 75.000 nieuwe, duurzame woningen gebouwd moeten worden.

 

 

Reageer op dit artikel