nieuws

NVB: ‘Verduurzamingsopgave in het geding door kredietregeling kopers’

woningbouw 596

NVB: ‘Verduurzamingsopgave in het geding door kredietregeling kopers’

Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning komen zelden in aanmerking voor extra krediet, terwijl de wet begin dit jaar juist is aangepast dit mogelijk te maken. Hierdoor wordt de verduurzamingsopgave extra bemoeilijkt.

Dit stelt de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. “Doordat kopers geen krediet krijgen is de stimulans voor een koper weg is om een huis te kopen dat bijdraagt aan onze klimaatdoelen”, schrijft NVB-voorzitter Piet Adema aan minister Wopke Hoekstra van het ministerie van Financiën.  De NVB roept de minister daarom op de regeling aan te passen.

Ook koper energiezuinige woning kan nu extra lenen

Tot 1 januari 2018 mochten kopers van een nul-op-de-meter-woning op grond van de regeling 25.000 euro meer lenen dan kopers van een niet energiezuinige nieuwbouwwoning, mits de bouwer een tien jaar lang de energieprestatie garandeerde. Omdat bij een nul-op-de-meter-woning gekeken wordt naar de hoeveelheid energie die een woning feitelijk gebruikt en opwekt, kon de bouwer een dergelijke energieprestatiegarantie ook geven.

Sinds een wijziging van de regeling op 1 januari 2018 mag ook de koper van woning met een energieprestatie coëfficiënt (EPC) gelijk aan of lager dan nul aanspraak maken op de extra leencapaciteit. Volgens NVB heeft de minister bij deze wijziging echter onbedoeld verplicht gesteld dat ook voor deze woningen een tien jaar durende ‘energieprestatiegarantie’ wordt afgegeven.

‘Bouwers kunnen onmogelijk energieverbruik garanderen’

Met de EPC-norm wordt vooraf op basis van de bouwtekeningen in kaart gebracht hoe energiezuinig een woning wordt. Op basis van die berekening is het volgens de NVB echter onmogelijk een bepaald energieverbruik te garanderen, omdat de EPC- norm niets zegt over het uiteindelijke energieverbruik. Voor bouwers is het op basis van de EPC-berekening dus simpelweg onmogelijk om die garantie te geven, stelt de NVB.

“Doordat de regeling de aanwezigheid van een energieprestatiegarantie verplicht stelt, verlenen banken nu dus geen extra kredietruimte aan kopers van energiezuinige nieuwbouwwoningen, terwijl juist voor die kopers de regeling is aangepast”, schrijft Adema in de brief.

NVB wil zo snel mogelijk in overleg

De brancheorganisatie vindt dat het probleem voor consumenten op korte termijn moet worden opgelost en wil hierover met de minister in overleg. Adema: “Als verduurzaming van de gebouwde omgeving écht hoog op onze agenda staat moeten we dit probleem zo snel mogelijk oplossen. De consument moet de meerkosten voor energiebesparende maatregelen immers wel kunnen financieren.”

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel