nieuws

AM en Blauwhoed kunnen weer rustig ademen: eindelijk bouwers in Amsterdam gevonden

woningbouw Premium 2833

AM en Blauwhoed kunnen weer rustig ademen: eindelijk bouwers in Amsterdam gevonden

Het duurde even, maar na maanden zweten hebben AM en Blauwhoed eindelijk woningbouwers gevonden voor het Amsterdamse woningbouwproject rondom metrostation Noord. De prijs is een vertraging van acht maanden.

Hoe de ontwikkelcombinatie er nu wél in is geslaagd aannemers te vinden die ondanks de gestegen bouwkosten het project  van zo’n 600 woningen willen bouwen, is niet bekend. Is het budget verhoogd? Zijn de kosten van de te bouwen woningen omlaag gebracht? Zowel de gemeente als de ontwikkelaars willen daar vanwege ‘concurrentiegevoelige informatie’ niet op ingaan. Ook willen ze niet aangeven wie de hoofdaannemer en de onderaannemers zijn die het project gaan bouwen.

Veel meer vertraging

Wel is bekend dat het project een flinke vertraging heeft opgelopen. Een paar maanden geleden was er nog sprake van slechts een paar maanden vertraging, nu gaat het volgens de gemeente om een vertraging van acht maanden voor de ene kavel (Z1, waar Blauwhoed verantwoordelijk voor is) en circa 7 maanden voor de andere (1N2 van AM).

Achterstand op de bouwproductie

Voor Amsterdam betekent dit een achterstand op de bouwproductie, laat woordvoerder Nika Haspels van de gemeente weten. Een achterstand die de gemeente er eigenlijk niet bij kan hebben, want de woningopgave in de hoofdstad is zoals wethouder Ivens onlangs tegen Cobouw zei ‘ontzettend groot’. Hij heeft nog geen directe aanwijzingen dat het ambitieuze bouwtempo van Amsterdam niet gehaald wordt, maar hij maakt zich door dit soort ontwikkelingen wel zorgen.

Jarenlang was de hoofdstad namelijk het el Dorado van woningbouwers. Bouwers stonden voor projecten in de rij. Maar de stijgende bouwkosten en ook andere regels zoals de 40-40-20 (40 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en 20 procent dure segment) zorgen dat het voor woningbouwers en ontwikkelaars minder aantrekkelijk wordt om in de hoofdstad te bouwen. Volgens Haspels zijn wel meer ontwikkelaars in de stad ‘op zoek naar nieuwe onderaannemers’.

In Amsterdam liggen zelfs projecten stil

Ook komen er door de stijgende bouwkosten bouwprojecten in Amsterdam stil te liggen. Niet alleen het project van AM en Blauwhoed stond maandenlang ‘on hold’, door het faillissement van bouwgroep Moonen liggen er 23 projecten stil.

Om de opgelopen bouwkosten het hoofd te bieden, schakelt de gemeente de hulp in van externe bouwkostenbureaus die voor het bepalen van de kosten onder meer de aanbestedingsresultaten van vergelijkbare projecten analyseren, zegt de woordvoerder van de gemeente. “De stichtingskosten worden per kwartaal geactualiseerd, zodat er meer zekerheid is dat ze marktconform zijn.”


Project

AM en Blauwhoed ontwikkelen op twee kavels in het gebied ruim 600 appartementen, 550 meter aan commerciële ruimte en een hotel. Van de woningen worden er 57 koop, 269 huur en 290 sociale huur. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat met de bouw van woningen in mei en in augustus van start zou gaan. Nu is de verwachting dat de bouw eind 2018 start.

Reageer op dit artikel