nieuws

Advocaat: ‘Uitzonderingsregeling op aardgasverbod kan niet zomaar genegeerd worden’

woningbouw Premium 1764

Advocaat: ‘Uitzonderingsregeling op aardgasverbod kan niet zomaar genegeerd worden’
2009-09-22 00:00:00 YPENBURG - In Ypenburgse woonwijk De Caaien steken 120 meter lange waterbuizen uit de grond tijdens de door Dura Vermeer Bouw Leidschendam gebouwde PCS Hybride, de eerste van Nederland. Alle 365 hybride eengezinswoningen en appartementen zijn uitgerust met een warmtepompinstallatie en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Door in de zomer te koelen met koud water uit de grond, en in de winter te verwarmen met relatief warm bodemwater, wordt een laag energieverbruik verwacht en zal de CO2-uitstoot per woning waarschijnlijk veertig procent lager liggen. Een modern klimaatsysteem met sensors in het plafond zal de ventilatoren aansturen zodat alle kamers altijd even fris zullen zijn. ANP COPYRIGHT TON BORSBOOM

Projectontwikkelaars staan mogelijk sterker in hun schoenen dan ze denken als het gaat om een uitzondering op het aardgasverbod. Gemeenten kunnen namelijk niet zomaar de ministeriële uitzonderingsregeling negeren, zegt Manfred Fokkema van Infense advocaten.

Volgens de gebiedsontwikkelingsadvocaat is de uitzonderingsregeling die op 1 juli moet ingaan (zie kader), namelijk in de eerste plaats teveel aan interpretatie onderhevig. Het ontwerp van die regeling is met stoom en kokend water in elkaar gezet op basis van verschillende belangen van belangenorganisaties, stelt hij.

“Dat lees je er in terug. Als je de uitzonderingsgronden naast elkaar legt, dan kan het je al snel gaan duizelen. Voor de goede orde: de definitieve uitzonderingsregeling is ook nog altijd niet bekend.”

‘Gemeenten zullen niet snel een uitzondering toestaan’

Gemeenten zullen op basis van de regelgeving mogelijk snel zeggen: we maken geen gebruik maken van de uitzonderingsregeling, is de verwachting van Fokkema. “Bij veel nieuw gevormde colleges staat duurzaamheid hoog op de agenda. Er zijn nogal wat gemeenten die geen woningen meer met een gasaansluiting willen. Dus zullen ze niet snel een uitzondering op het aardgasverbod willen toestaan”, legt de advocaat uit.

Maar of ze dat zomaar kúnnen weigeren, dat is de vraag. Fokkema: “In de onderliggende contracten, die vaak al jaren geleden zijn opgesteld, is geen rekening gehouden met het aardgasverbod. En al helemaal niet met een vervroegde inwerkingtreding daarvan. Het kan contractbreuk opleveren of niet redelijk zijn als gemeenten dan toch zeggen: je moet gasloos bouwen en de gevolgen voor het project – vertraging en kostenstijgingen – zijn geheel voor je eigen rekening.”

Advies: bekijk contracten goed

De advocaat adviseert ontwikkelaars en gemeenten daarom de onderliggende contracten, die nu mogelijk liggen te verstoffen in de bureaula’s, nog eens goed te bekijken. Met de inhoud daarvan staan projectontwikkelaars wellicht sterker in hun schoenen dan gedacht.

Fokkema verwacht dat er door deze nieuwe wetgeving zeker discussies kunnen ontstaan tussen gemeenten en ontwikkelaars. “Of het gaat leiden tot rechtszaken? Dat is mogelijk. Als gemeenten zeggen: we gaan ondanks de mogelijkheden tot uitzondering en ondanks de eerder gemaakte afspraken, toch stoppen met gas, dan heb je de kans dat projectontwikkelaars en bouwers dit niet zullen accepteren als de rekening daarvoor alleen op hun bord wordt gelegd.”


Uitzonderingsregeling

Op 1 juli gaat het aardgasverbod op voor nieuwbouwwoningen in. Om de vrees van ontwikkelaars en bouwers dat veel projecten hierdoor in de knel komen weg te nemen, is onlangs een uitzonderingsregel opgesteld. Als er bij projecten vertraging ontstaat of als er sprake is van hogere bouwkosten, mogen gemeenten een beroep doen op de uitzonderingsregel. Ontwikkelaars vrezen echter dat gemeenten deze regeling zullen negeren.

Reageer op dit artikel