nieuws

17 procent meer nieuwbouwwoningen; Amsterdam trekt nog harder de kar

woningbouw Premium 647

17 procent meer nieuwbouwwoningen; Amsterdam trekt nog harder de kar

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn ruim 21.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Amsterdam trekt nog meer dan voorheen de kar.

Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Een kwart van alle nieuwbouw is in de maanden januari tot en met april 2018 in Noord-Holland terechtgekomen. Met name in Amsterdam: van alle nieuwbouw in Noord-Holland is 63 procent in de hoofdstad gebouwd.

Den Haag, Rotterdam en Nijmegen

In Noord-Holland groeide de nieuwbouw vergeleken met vorig jaar met 69 procent. In de kleinere bouwprovincie Flevoland groeide de nieuwbouw zelfs met 90 procent. Dat leverde daar 839 nieuwbouwwoningen op in de eerste vier maanden van 2018. Almere (475 woningen) is hier de hofleverancier.

Opvallend is dat de nieuwbouw in Den Haag, Rotterdam en Nijmegen sterk terugvalt. Alle drie de gemeenten zagen het aantal opgeleverde woningen met ruim 50 procent inzakken. Nijmegen stond jarenlang in de top met grootste nieuwbouwgemeenten.

De cijfers van het CBS laten zien dat de nieuwbouw in Nederland nog sterker afhankelijk is geworden van Amsterdam. Onderzoek van het Kadaster en Cobouw liet onlangs zien dat in Amsterdam bijna de helft (44 procent) van de nieuwbouw kleine appartementen betreft.

Pas op met microwoningen

De meningen zijn verdeeld over de vraag of die compacte woningen goed zijn voor de stad. Ja, zei AM-directeur Ronald Huikeshoven onlangs. “In Amsterdam zijn er al veel woningen van 60 vierkante meter en voor de crisis werden er veel woningen van 80 à 90 vierkante meter gebouwd. Het heeft weinig zin om nog meer woningen van 60 vierkante meter te gaan toevoegen, dan ga je concurreren met bestaande bouw.”

Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling bij BPD, is juist kritisch. “Pas op,” zegt ze, “uit de woonwensen van mensen weten we dat de massa niet veel kleiner dan op 60 vierkante meter wil wonen.”

Reageer op dit artikel