nieuws

Woningbehoefte jonge gezinnen zwaar onderschat: meer eengezinswoningen nodig

woningbouw 793

Woningbehoefte jonge gezinnen zwaar onderschat: meer eengezinswoningen nodig

Jonge gezinnen komen steeds moeilijker aan hun trekken op de woningmarkt, omdat er steeds minder eengezinswoningen beschikbaar zijn, blijkt uit onderzoek van RIGO.

De vraag naar eengezinswoningen blijft onverminderd hoog, ook al komen er steeds meer alleenstaanden op de markt. Het merendeel van die alleenstaanden is namelijk van hogere leeftijd: 80 procent van de groei van eenpersoonshuishoudens zit bij 65-plussers. De verhuisbereidheid van deze groep is laag. Meestal gaan zij geen (nieuwe) relaties meer aan en blijven zij wonen waar ze wonen. Dat is in veel gevallen in een eengezinshuis.

Ook empty-nesters, dat wil zeggen stellen van middelbare leeftijd van wie de kinderen het huis uit zijn, blijven vaak wonen in hun eengezinswoning. Vijf jaar nadat de kinderen het huis uit zijn, woont nog bijna 9 op de 10 van deze stellen in hun eengezinswoning. Van de empty-nesters die wel verhuizen, betrekt ongeveer de helft (opnieuw) een eengezinswoning.

RIGO deed het onderzoek in opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD, dat veel grondposities heeft buiten de stad en voornamelijk eengezinswoningen ontwikkelt.

Om aan de woningvraag te voldoen, zijn volgens RIGO 57 procent appartementen en 43 procent eengezinswoningen nodig.

Senioren en empty-nesters honkvast

Volgens RIGO komen door de vele zittenblijvers steeds minder eengezinswoningen beschikbaar. “De vraag van jonge gezinnen wordt zwaar onderschat, terwijl er voor deze groep weinig vrijkomt. Het is een illusie om te denken dat ouderen direct gaan verhuizen zodra de kinderen het huis uit zijn. In de praktijk blijken senioren bijzonder honkvast, ook als ze alleen komen te staan”, zegt André Buys, onderzoeker bij RIGO.

BPD verkoopt eengezinswoningen in Blaricum

BPD verkoopt eengezinswoningen in Blaricum.

Jonge alleenstaanden worden even aangetrokken tot de stad, maar niet voor eeuwig, aldus Buys. “Jongeren blijven niet jong en de meesten blijven ook niet alleenstaand. Je ziet dat ze dan toch op zoek gaan naar een eengezinshuis buiten de stad. Een stadsappartement is leuk, zo lang men alleen is of gescheiden.”

RIGO verwacht dat de noodzaak om meer eengezinswoningen te bouwen de komende jaren nog veel nijpender wordt, omdat er steeds meer alleenstaande ouderen bijkomen. Buys: “Ooit komen de woningen van senioren langs natuurlijke weg vrij. Dit gebeurt pas als ook de langstlevende partner komt te overlijden of in een instelling belandt. Echter, de komende tien jaar tikt dit onvoldoende aan. De omvangrijke groep alleenstaande inwoners, geboren in de periode 1945-1970, is voorlopig nog niet van het toneel verdwenen. Veel huishoudens uit deze jaren bevinden zich momenteel zelfs nog in de gezinsfase.”


Belangrijke conclusies van het onderzoek van RIGO:

•          De komende 10 jaar vormen eenpersoonshuishoudens 42 procent van de totale woningvraag.
•          80 procent van de groei van eenpersoonshuishoudens in de komende 10 jaar zit bij 65-plussers.
•          Slechts 10 procent van de 60-65 jarige tweepersoonshuishoudens is de afgelopen vijf jaar op hun adres komen wonen. Aan het begin van deze eeuw (2000-2005) was dit nog 15 procent.
•          5 jaar nadat de kinderen het huis uit zijn, woont nog bijna 9 op de 10 empty-nesters in hun eengezinswoning.
•          Ongeveer de helft van de verhuisde empty-nesters bewoont na verhuizing (opnieuw) een eengezinswoning.
•          Jonge gezinnen trekken weg uit de grote steden.
•          Na 5 jaar is 60 procent van de jonge gezinnen die in een appartement woont alweer van adres veranderd, dikwijls naar een eengezinswoning.
•          Per saldo telt Nederland over 10 jaar ca. 424.000 meer alleenstaanden dan nu. Toch is er de komende 10 jaar ‘slechts’ een aanvullende woningbehoefte van ca. 292.000 extra appartementen.
•          Per saldo telt Nederland over 10 jaar ca. 3.000 meer gezinnen dan nu. Toch is er de komende 10 jaar een aanvullende woningbehoefte van ca. 223.000 extra eengezinswoningen.

Lees hier het onderzoeksrapport van RIGO: RIGO-Onderzoeksrapport-Demografie-en-de-woningmarkt

Reageer op dit artikel