nieuws

Klad in verkoop nieuwbouwhuizen door nieuwe bouwcrisis (tekort aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties)

woningbouw Premium 1345

Klad in verkoop nieuwbouwhuizen door nieuwe bouwcrisis (tekort aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties)
Nieuwbouw Zaandam

In de eerste vier maanden van 2018 zijn 4 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat constateert de NVB, de vereniging voor ontwikkelende bouwers. Tot en met april zijn in totaal 10.954 nieuwe koophuizen verkocht.

NVB verwacht dat in heel 2018 ongeveer 35.000 nieuwe koophuizen worden verkocht. Dat zou minder zijn dan vorig jaar, toen 36.430 nieuwbouwwoningen van de hand gingen. Dat was tien procent meer dan het jaar daarvoor.

De afgelopen maanden staat Zuid-Holland fier bovenaan met een marktaandeel van 23 procent, gevolgd door Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Deze vier provincies zijn goed voor bijna 70 procent van het totale aantal verkochte nieuwe koophuizen in Nederland.

Oorzaak: schaarste aan alles

Opvallend is volgens de NVB dat vooral in de provincies Drenthe en Utrecht veel minder woningen verkocht werden: – 35 procent en -32 procent. Noord-Holland, dat de laatste tijd marktaandeel verloor, lijkt nu wat op te krabbelen en zag 14 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht worden.

“Dat de groei van het huizenpark al maanden tegenvalt heeft niets te maken met gebrek aan belangstelling, maar alles met de huidige schaarste aan bouwvakkers, materialen en bouwlocaties”, aldus Nico Rietdijk, directeur van de NVB.

Reageer op dit artikel