nieuws

Aanbesteding mislukt: eis gasloos bouwen leidt tot problemen bij corporatie

woningbouw 7977

Aanbesteding mislukt: eis gasloos bouwen leidt tot problemen bij corporatie

Neprom en Bouwend Nederland waarschuwden er al voor: de verplichting om van het gas af te gaan gaat voor problemen zorgen. Woningcorporatie Intermaris loopt er nu al tegen aan bij de bouw van 382 woningen in Hoorn. “De combinatie van de hoge bouwkosten en het gasloos maken van de huizen, maakt het een stuk lastiger voor ons dit project te realiseren.”

De aanbesteding is al mislukt door  de fors gestegen bouwkosten en nu moet het project De Grote Waal Noord ook nog gasloos worden. Geen gemakkelijke opgave voor een woningcorporatie die extra kosten niet kan doorberekenen in de huurprijs van de woningen. Toch doet Intermaris er alles aan dit op tijd voor elkaar te krijgen, want de corporatie omarmt de beslissing van de gemeente om alle nieuwbouw voortaan zonder gasaansluiting te realiseren wel.

“Het is natuurlijk een stuk duurder om de woningen alsnog gasloos te maken als er al een ontwerp ligt. Maar anders moeten we dat misschien over een aantal jaar alsnog doen. Dus zien we deze extra stap als investering in de toekomst”, verklaart Arthur van Iterson, projectontwikkelaar van het project De Grote Waal. “Bovendien zorgen we hiermee dat de woningen kwalitatief nog beter worden en dat is een van de ambities voor dit project.”

Uitdaging om binnen budget te blijven

Toch erkent Intermaris wel dat het een uitdaging wordt het project binnen budget te realiseren. Zo’n 8.000 tot 10.000 euro per woning kost het namelijk extra om de woningen van het gas af te sluiten, is de schatting van de corporatie zelf. En voor het budget dat de corporatie in aanbesteding op de markt had gezet was het al lastig om de woningen te realiseren: drie aannemers schreven niet voor niets boven budget in.

Meer informatie over deze aanbesteding

Meer informatie over deze aanbesteding
Intermaris doet er nu van alles aan deze kosten omlaag te brengen. Daarvoor is de organisatie met de laagste inschrijver in gesprek. “Via standaardisering en door veel onderdelen al prefab te produceren, kunnen de kosten flink omlaag gebracht worden”, legt Van Iterson uit. Te denken valt volgens hem aan het prefab leveren van de badkamer. Als die van te voren worden geproduceerd voor alle woningen, brengt dat de kosten omlaag.

Ook kan er goedkoper gebouwd worden als er in een keer meer flats worden gerealiseerd. Dus als de aannemer er een derde en vierde flat (het totale project bestaat uit 6 flats) bij krijgt. Dan kan de bouwer in een keer veel onderdelen bestellen en dat scheelt veel geld, stelt Van Iterson. “We hebben deze flats daarom ook meteen in de aanbesteding meegenomen.”

Hoop dat project toch nog op tijd af is

Intermaris heeft door de goede samenwerking met de bouwer en andere betrokkenen vertrouwen in dat het goed komt. Het zou zelfs kunnen dat het project, ondanks de vertraging die het nu oploopt door de mislukte aanbesteding, alsnog binnen de planning opgeleverd wordt, zegt Van Iterson. Dat komt omdat er in de voorbereiding van het project veel tijdswinst is geboekt. “Voor de bouw van de 382 woningen moeten we eerst 270 woningen slopen en de bewoners verhuizen. Het verhuizen van de huidige bewoners gaat veel sneller dan verwacht, dus als we de aanbesteding voor de zomer nog rond krijgen, lukt het ons om het project gewoon via de planning te laten bouwen.”

Ondanks de manier hoe Intermaris met de plotselinge verplichting tot gasloos bouwen omgaat, zouden dit soort situaties volgens Neprom en Bouwend Nederland niet moeten voorkomen. De brancheorganisaties vinden dat de invoering van een algeheel aardgasverbod op 1 juli maatschappelijk onverantwoord is. De partijen vrezen dat een groot aantal woningbouwprojecten daardoor grote vertraging zal oplopen en tot veel extra kosten gedwongen worden, zeiden ze eerder tegen Cobouw.


Grote Waal Noord

In de Grote Waal Noord in Hoorn maken zes verouderde portiekflats plaats voor nieuwe flats. In de nieuwe flats komen 382 nieuwe, gevarieerde woningen. Bij het project ligt de focus op kwaliteit. Bij de realisatie van het project wordt intensief samengewerkt met bewoners. Zo zijn er interactieve sessies geweest met ruim 40 bewoners, die zich vrijwillig hadden opgegeven om mee te praten over de nieuwbouwplannen.

Oók toegang tot actuele bouwkosten?

Oók toegang tot actuele bouwkosten?

Reageer op dit artikel