nieuws

Bewijs: middenklaswoning in verdomhoek bij nieuwbouw

woningbouw Premium 951

Bewijs: middenklaswoning in verdomhoek bij nieuwbouw

Er is een tweedeling op de markt voor nieuwbouwwoningen ontstaan. Kleine woningen en grote woningen worden steeds vaker gebouwd. Middelgrote woningen raken echter in de verdringing, blijkt uit onderzoek van het Kadaster in opdracht van Cobouw.

De middenklaswoning wordt steeds minder gebouwd. Vooral woningen tussen de 75 en 100 vierkante meter lijken het kind van de rekening door het Haagse woonbeleid. Vorig jaar werden daarvan 9.800 opgeleverd – koop- en huurwoningen bij elkaar opgesteld. In 2013 waren dat er nog ruim 16.000. Dat betekent dat er 39 procent minder woningen zijn gebouwd. Ook woningen van 50 tot 75 vierkante meter zitten in de min; daarvan werden 4 procent minder gebouwd. Woningen van 50 tot 100 vierkante meter vormen het middensegment op de woningmarkt. Starters beginnen vaak in zo’n middelgrote woning. Starters hebben het veel zwaarder dan andere groepen op de (koop)woningmarkt, blijkt uit steeds meer onderzoek. Het onderzoek van Cobouw toont aan dat het probleem op de nieuwbouwmarkt minstens even groot is.

Die conclusie wordt ondersteunt door het feit dat kleine woningen (minder dan 50 vierkante meter) de veel meer worden gebouwd. Ook grote woningen worden veel vaker gebouwd in vergelijking met vijf jaar geleden. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal kleine nieuwbouwwoningen tussen 2013 en 2017 met 37 procent is toegenomen. In 2017 werden 8.700 kleine woningen gebouwd. De stijging van het aantal grote nieuwbouwwoningen is nog veel sterker. Het aantal woningen van 150 vierkante meter of groter steeg tussen 2013 en 2017 met 82 procent naar 12.800.

Middelgrote woning lijkt vergeten

“Het middensegment lijkt wat vergeten”, constateert onderzoeker Martin Tillema van het Kadaster. Naast de problemen van starters op de koopmarkt, is ook de nieuwe Woningwet oorzaak dat de middelgrote woning in een verdomhoekje terecht is gekomen. Corporaties moeten zich concentreren op sociale woningbouw en zijn steeds kleiner gaan bouwen. Nu corporaties het middensegment aan de markt moeten overlaten, is het aan beleggers om het middensegment in te vullen. Gezien het vergeten middensegment, lijkt dat (nog) niet te lukken.

Donderdag praat de Tweede Kamer over de noodzaak van bouwen van middenhuurwoningen

Cobouw publiceert dinsdag 22 mei het volledige verhaal over onderzoek van het Kadaster.

Reageer op dit artikel