nieuws

Werk aan illegaal bouwwerk Blokhuispoort ligt al maanden stil

woningbouw 1225

Werk aan illegaal bouwwerk Blokhuispoort ligt al maanden stil
De replica van een blokhuispoort uit 1522 in Stavoren in cortenstaal en glazen lamellen staat er al. De contouren van de vroegere muren zijn aangegeven in een constructie van anderhalf meter hoogte met een stalen puntdakje. Tachtig bij tachtig meter. Pal achter de woningen van bewoners in Stavoren, die protest aantekenden. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft echter illegaal een kunstwerk laten bouwen. De rechter vernietigde twee omgevingsvergunningen na protest van omwonenden. Een nieuwe vergunningsaanvraag is in de maak.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft illegaal een kunstwerk laten bouwen. De rechter vernietigde twee omgevingsvergunningen na protest van omwonenden. Een nieuwe vergunningsaanvraag is in de maak. Ondertussen ligt het werk al maanden stil.

De replica van een blokhuispoort uit 1522 in Stavoren in cortenstaal en glazen lamellen staat er al. De contouren van de vroegere muren zijn aangegeven in een constructie van anderhalf meter hoogte met een stalen puntdakje. Tachtig bij tachtig meter. Pal achter de woningen van bewoners in Stavoren, die protest aantekenden.

Na een bouwperiode van inmiddels een jaar kreeg de gemeente Súdwest-Fryslân het deksel op de neus. De rechter vernietigde twee omgevingsvergunningen, die de gemeente zich zelf had gegeven. De gemeente vraagt nu een nieuwe vergunning aan. Het scherpe protest van acht omwonenden resulteerde er in dat er nu een illegaal bouwwerk staat. Meerdere overlegbijeenkomsten met de gemeente hielpen niet. Ze maakten de gang naar de rechter.

95 procent van het werk is inmiddels klaar

AgricolaBouw uit Warns had het project van 1,2 miljoen vrijwel klaar toen de rechter in februari de beide vergunningen vernietigde. De centraal gelegen gevechtstoren – de zogeheten donjon – met zijn groenachtig doorschijnend glas – staat te schitteren in de voorjaarszon. Architect Wieger Paulus van Inbo Architecten in Heerenveen voegde er een tweede opvallend element aan toe: de noordoostelijke hoektoren. Alleen dit bouwwerk van twee meter hoog moet nog worden gerealiseerd. AgrciolaBouw heeft op dit moment zo’n 95 procent van het werk inmiddels klaar.

Een gesprek tussen bouwer, architect en gemeente leverde nog een aantal opleverpunten op. “De lijst wordt pas afgehandeld als de bouwstop is opgeheven, want we willen de buurtbewoners niet provoceren”, reageert projectleider Frans Tolsma van Súdwest-Fryslân. Hij vertelt dat vanwege de protesten van de bewoners het ontwerp op verschillende punten is aangepast. Het bijna vijf meter hoge bouwwerk is minder massief door het gebruik van de glazen lamellen. De vraag is of de Noordtoren  nog wordt gebouwd. Bewoners verwachten fluittonen als de wind door de constructie waait.

Als de bewoners het hard spelen, dan kan het zijn dat de gemeente het illegale bouwwerk moet afbreken

Het werk ligt sinds oktober vorig jaar stil. Wetterskip Fryslân verbiedt bouwwerkzaamheden in het stormseizoen, omdat de nagebouwde dwangburcht in de waterkering van het IJsselmeer wordt opgetrokken. De bouwers van Agricola kregen vorige herfst wel veertien dagen respijt om het terrein op maaiveld te fatsoeneren. Als waterkering zijn toen ook perronstukken tussen de spijlen van de muurconstructie geplaatst.

Over pak weg een half jaar hebben gemeente, bouwers en omwonenden duidelijkheid. De procedure voor de nieuwe vergunning voor het Blokhuis in Stavoren vergt namelijk zo’n 24 weken. Pas dan kan bouwbedrijf Agricola weer aan de slag, maar het is de vraag of dat nog voor het volgende stormseizoen lukt. Los daarvan moet de vergunning nog worden verstrekt.  Als de bewoners het hard spelen, dan kan het zijn dat de gemeente het illegale bouwwerk moet afbreken.

Reageer op dit artikel