nieuws

“Zonnepanelen zijn de aflaatbrieven van het energieneutraal bouwen”

woningbouw 7126

“Zonnepanelen zijn de aflaatbrieven van het energieneutraal bouwen”

“Gooi wat extra zonnepanelen op het dak en je kunt slechte kozijnen toepassen en ongebreideld baksteenfetisjisme bedrijven.” Dat is volgens Chris Zijdeveld de kwalijke praktijk bij het zogenaamde energie neutraal bouwen waar iedereen de mond vol van heeft. “In werkelijkheid verbruikt zo’n energieneutrale woning elke drie jaar een ton steenkolen om de benodigde stroom op te wekken in centrales tijdens het stookseizoen.”

Zijdeveld stak op installatiebeurs VSK een pleidooi af, dat hij al langer verkondigt: De normen deugen niet en draaien iedereen een rad voor ogen. Het vuur waarmee hij die boodschap uitdraagt leverde hem wederom een volle zaal op in het kennistheater in hal 9 van het Jaarbeurscomplex. Vrijdag is de laatste beursdag van de VSK.

“Je moet woningen eerst goed isoleren, voordat je op zoek gaat naar geschikte energiebronnen om de warmte die nog nodig is te leveren”, aldus Zijdeveld. Dat sluit naadloos aan op het standpunt van de stichting Passief Bouwen, waar hij al jaren actief is.

Slechte woningen neerzetten veel te gemakkelijk

Maar dat optimaal isoleren en luchtdicht bouwen, is dus iets wat maar al te gemakkelijk wordt overgeslagen. Normen voor energieneutraal of bijna energieneutraal bouwen (BENG) maken het mogelijk slechte woningen neer te zetten, met warmte- en luchtlekken door gevel en de kozijnen. Op het dak worden dan extra zonnepanelen gelegd waarmee de energie die weglekt wordt opgewekt. “Alleen wekken die panelen geen stroom op als dat nodig is, namelijk in het stookseizoen. Ze leveren dan slechts 10% van wat er nodig is waardoor er een groot beroep moet worden gedaan op elektriciteitscentrales, die maar al te vaak op vervuilende steenkool draaien.”

Chris Zijdeveld.

Zijdeveld rekent voor: Een rijtjeswoning van 100 m2 die voldoet aan de wettelijke energieprestatie-eisen heeft een jaarlijkse warmtevraag van 6000 kWh. Wek je die energie op met een fatsoenlijke warmtepomp met een COP van 4 dan blijft een energiebehoefte over van zo’n 1500 kWh. Dat kan gemakkelijk met 15 vierkante meter aan zonnepanelen opgewekt. “Niks is gemakkelijker voor een projectontwikkelaar of bouwer om daar voor te kiezen. Dan voldoe je aan de regels voor een energieneutrale woning. Dat van die benodigde 1500 kWh in het stookseizoen in feite 1350 kWh in komt van de elektriciteitscentrale zegt niemand erbij.”

Een halve kuub hout per jaar is voldoende

“Maak je zo’n zelfde woning luchtdicht en isoleer je hem goed volgens de standaarden van passief bouwen, dan is de warmtevraag sowieso nog maar 1500 kWh”, vervolgt de werktuigkundige. “Lever je de stroom daarvoor met een net iets betere warmtepomp (COP 5), dan slinkt de totale behoefte naar 300 kWh. Dat is ongeveer het jaar-energieverbruik van een waakvlam in de oude geiser. Dat is nog maar zo’n 70 kilo kolen per jaar, oftewel een halve kuub hout. Dat is een stapel van niks die moeiteloos onder elke eettafel past. Als je dat hout met moderne houtkachels verstookt, die heel schoon zijn in weerwil van alle verhalen, kun je die kolencentrale definitief sluiten. “

Woningen met zo’n geringe warmtevraag staan er al lang. In de twintig jaar dat Zijdeveld wethouder was in Schiedam tussen 1974 en 1994 heeft hij 6000 woningen neergezet met een heel lage warmtevraag. De meest spraakmakende realiseerde hij samen met architect en wethouder Jon Kristinson.

Het neemt niet weg dat er volgens de gezocht moet worden naar manieren om stroom efficiënt op te slaan. Liever dan op batterijen van Tesla of andere producenten zet Zijdeveld zijn kaarten op waterstof en brandstofcellen. Groot voordeel is dat dan het bestaande wijdvertakte gasnet benut kan worden voor transport van het waterstof.  Waterstofmoleculen zijn kleiner zijn dan de dikke methaanmoleculen, dus er zijn aanpassingen nodig om lekken te voorkomen, maar die opgave is volgens Zijdeveld te overzien.

Ophouden met dat baksteenfetisjisme

“Begijp me goed”, besluit de gedreven werktuigkundige. “Ik heb niets tegen zonnepanelen. PV-panelen zijn een fantastische uitvinding,  maar ze worden verkeerd ingezet. Misbruikt om lekker gemakzuchtig slechte gebouwen te kunnen neerzetten. Het zijn de aflaten om slecht te kunnen bouwen. Energieneutraal is een gevaarlijk slaapmiddel. Investeer liever in goede casco’s. Gebruik goede kozijnen, dat zijn nu vaak de zwakste schakels in de gevels. En vervang dat bakstenen buitenblad eindelijk eens door een extra laag isolatiemateriaal met afwerking. Dan haal je met een net zo dikke gevel veel hogere isolatiewaarden. Laten we toch ophouden met dat baksteenfetisjisme en niet elke reden aangrijpen om slechte gebouwen neer te zetten.”

Reageer op dit artikel