nieuws

In Utrecht tiert de middeldure huurwoning welig

woningbouw Premium 1382

In Utrecht tiert de middeldure huurwoning welig

Nieuwe vrije sector huurwoningen hebben vaak onbetaalbare huren. Uitzondering: Utrecht. Meer dan de helft van de in 2017 verhuurde nieuwbouwwoningen is middenhuur.

In Utrecht, de stad waar nadrukkelijk gestuurd wordt op betaalbare nieuwbouw, valt 53 procent van de in 2017 verhuurde nieuwbouwwoningen in het middensegment, blijkt uit onderzoek van NVM en VGM NL. Het gaat echter vaak om kleine appartementen van 40 tot 75 meter.

De gemiddelde huurprijs ligt in de provincie Utrecht op 10,78 euro per vierkante meter; een daling van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarmee is de provincie een uitzondering op de regel.

De gemiddelde prijs van een verhuurde woning ligt in Nederland op 1.020 euro, ruim 2 procent meer dan het jaar ervoor. In de grote steden, met Amsterdam voorop, met een laag aanbod en een oververhitte koopwoningenmarkt, zijn de huurprijzen nog hoger.

Huurwoning vaak eenheidsworst

“Aan huurwoningen in het middensegment is nog steeds een groot gebrek. De vrije huursector moet echt veel groter om de groeiende vraag aan te kunnen”, vinden Eric Verwey (VGM NL) en Ger Jaarsma (NVM). “Bovendien wordt er nog steeds niet voor de vraag gebouwd, terwijl dat juist hard nodig is om alle bevolkingsgroepen aan een passende woning te helpen.” De beide verenigingen zien nog teveel “eenheidsworst” in de vrije huursector: er komen vooral appartementen bij. “Niet alleen de bouwproductie moet fors omhoog, er moet met name op maat worden gebouwd voor starters, doorstromers, senioren en andere doelgroepen.”

Landelijk heeft 62 procent van de nieuwe vrije sector huurwoningen een huur tussen de 710 en 1000 euro, maar in de krappe woningmarktgebieden is het beeld totaal anders. In Amsterdam valt slechts 7 procent van de in 2017 verhuurde nieuwbouwwoningen in het middensegment, vrijwel het volledige overige deel valt in het segment boven de 1.000 euro.

Het middensegment is in Amsterdam vrijwel afwezig. “Er zijn in Amsterdam wel nieuwbouwprojecten met een vanaf-prijs in het middensegment, maar de praktijk wijst uit dat de daadwerkelijke verhuringen vrijwel allemaal boven de 1.000 euro liggen”, weet Verwey.

 

Reageer op dit artikel