nieuws

Samen nieuwe woningen kopen – driekwart starters ziet het wel zitten

woningbouw 1144

Samen nieuwe woningen kopen – driekwart starters ziet het wel zitten

Driekwart van starters op de woningmarkt in de leeftijd tot 35 jaar overweegt met vrienden en/of bekenden nieuwe woningen te kopen, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3.600 Nederlanders.

Starterswoningen worden te weinig gebouwd. De woningmarkt teert op doorstromers. Hoe kom je als starter wel aan een koopwoning in de stad? Door bijvoorbeeld gezamenlijk te kopen,  denkt Het Nieuwe Collectief, een start-up gefinancierd door ERA Contour, een bouwende ontwikkelaar.

Hoe jonger, hoe groter de interesse voor samen kopen. In de leeftijd tot 25 jaar ziet 90 procent het wel zitten om gezamenlijk nieuwe woningen te kopen. Ouderen hebben minder interesse. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Het Nieuwe Collectief.

Wonen in de stad mogelijk maken voor starters

De start-up wil wonen in de stad bereikbaar maken voor starters. “Door samen met vrienden of bekenden woningen te ontwikkelen en kopen komen koopwoningen in de stad weer binnen handbereik, ook voor starters op de woningmarkt.” Het Nieuwe Collectief wil vraag en aanbod bij elkaar brengen en begeleidt bij projectontwikkeling, ontwerp en aankoop van woningen.

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) wil Erik Gathier van ERA Contour het niet noemen. “Het is eerder M.O.: mede-opdrachtgeverschap. De ontwikkelaar neemt het risico.”

Voor starters is het aantrekkelijk omdat de woningen volgens Gathier “een paar duizend” euro goedkoper zijn. “Je hebt geen verkoop- en marketingkosten.”

Zou u collectief willen wonen in het centrum van de stad? Jongeren zijn heel enthousiast, ouderen minder.

Zou u collectief willen wonen in het centrum van de stad? Jongeren zijn heel enthousiast, ouderen minder.

Tenders moeten nog wel gewonnen worden

De start-up heeft nog geen lopende woningbouwprojecten, maar heeft zijn aandacht nu gericht op twee locaties in Den Haag: de BOE-kavel bij de Petroleumhaven en in de Binckhorst aan de Fokkerhaven. “We moeten deze tenders nog wel binnenhalen”, houdt  Gathier een slag om de arm. Half maart hoopt het bedrijf de BOE-kavel binnen te halen en voor de zomer de andere. “We hebben tegen de honderd geïnteresseerden voor 40 tot 60 woningen.”

Volgens hem zijn er genoeg hoogopgeleide starters die een starterswoning prima kunnen betalen, alleen komen er te weinig nieuwe koopwoningen op de markt, waardoor ze telkens buiten het net vissen.

Reageer op dit artikel