nieuws

Nieuwbouw verlicht misère Rotterdamse woningmarkt

woningbouw Premium 1282

Nieuwbouw verlicht misère Rotterdamse woningmarkt
Nieuwbouw geeft Rtterdamse woningmarkt verlichting

De krapte op de Rotterdamse woningmarkt neemt steeds verder toe. Het aantal te koop staande woningen ligt 40 procent lager dan een jaar geleden. Maar nieuwbouw geeft verlichting.

Per 1 januari staan nog 1.665 woningen te koop, een afname van 40 procent ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit een regionaal woningmarktonderzoek van vastgoedspecialist Dynamis. In 2012 was er nog een aanbodpiek met 8.000 te koop staande woningen. Daarna daalde het aanbod gestaag.

De aanleiding voor de daling zijn de aanhoudend hoge woningverkopen. In het vierde kwartaal zijn 2.216 woningen verkocht, een toename van 4 procent ten opzichte van het derde kwartaal, maar nog 11 procent onder het recordaantal verkopen in het laatste kwartaal van 2016.

Minder woningen te koop in Rotterdam. Bron: Dynamis

Minder woningen te koop in Rotterdam. Bron: Dynamis

Positief is dat in het laatste kwartaal van 2017 veel nieuwbouwwoningen op de markt zijn gekomen. Een voorbeeld hiervan is het project Little Coolhaven, waar in november de eerste 31 appartementen in de verkoop zijn gegaan. In deze nieuwe wijk worden in totaal 330 woningen gebouwd, verdeeld over vijftien gebouwen.

Nieuwbouw belangrijker voor woningmarkt Rotterdam. Bron: Dynamis

Nieuwbouw belangrijker voor woningmarkt Rotterdam. Bron: Dynamis

Een op drie te koop staande woningen is nieuw

Dat nieuwbouw de woningmarkt verlichting brengt is af te leiden aan de hand van de nieuwbouwratio (verhouding aanbod nieuwbouw ten opzichte van totale beschikbare aanbod). De afgelopen jaren stond die ratio op zo’n 10 procent: een op de tien te koop staande woningen was een nieuwbouwwoning; inmiddels is zo’n 30 procent van het aanbod nieuwbouw.

In 2017 werden ruim 1.500 nieuwbouwwoningen opgeleverd, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is ruim twee keer zoveel dan een jaar geleden.

Het instorten van de Rotterdamse woningmarkt had vijf oorzaken, schreef Cobouw vorig jaar.

Nieuwbouw Rotterdam verdubbeld. Bron: CBS

Nieuwbouw Rotterdam verdubbeld. Bron: CBS

Reageer op dit artikel