nieuws

Harde koppeling woningbouw met elektrische deelauto in 7 steden

woningbouw 3548

Harde koppeling woningbouw met elektrische deelauto in 7 steden

Door woningbouw te koppelen aan deelauto’s blijft ruimte over voor extra groen en speelplekken. Harde parkeernormen gaan overboord voor de 14 projecten. Zeven steden zetten vandaag hun handtekening onder de Citydeal voor 5000 huizen in combinatie met 200 elektrische deelauto’s.

De parkeernorm per woning wordt daarmee losgelaten, waardoor de woningen goedkoper uitpakken.

7 steden dragen 14 projecten voor

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn gaan experimenteren met het concept waarbij zonnepanelen de energie leveren voor de auto’s. De inzet is minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

Door de opgedane kennis te delen, kunnen innovaties vervolgens voor meer bouwprojecten in Nederland worden ingezet. In elke stad doen de komende drie jaar minimaal twee bouwprojecten mee, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten.

Zonnepanelen voor de auto’s

In totaal gaat het om de oplevering van meer dan 5.000 woningen en 200 elektrische deelauto’s. Door de introductie van deelauto’s zijn veel minder parkeerplaatsen nodig, wat de woningen beter betaalbaar maakt.

De energie voor de elektrische deelauto’s wordt opgewekt met zonnepanelen en in een aantal projecten gaat de accu van de auto’s een rol spelen bij de energievoorziening in de wijk. Zo kunnen stilstaande auto’s straks als onderdeel van een slimme laadinfrastructuur overtollige energie opslaan voor later gebruik.

Reageer op dit artikel