nieuws

Aardgas nog in 40 procent nieuwbouwhuizen

woningbouw Premium 1615

Aardgas nog in 40 procent nieuwbouwhuizen

Vier op de tien nieuwbouwwoningen die dit jaar worden gebouwd, worden nog aangesloten op aardgas. Maar het aandeel gasloze nieuwbouwhuizen daalt snel.

Dat blijkt uit een analyse van de energieprestatieberekeningen van meer dan 64.000 nieuwbouwwoningen. Het onderzoek is gedaan door Bouwtrend met software van adviesbureau DGMR en Uniec 2.

In 2017 werd 45 procent van de nieuwe woningen nog verwarmd met een gasketel. Voor woningen die dit jaar gebouwd worden, is dit aandeel gedaald tot iets onder de 40 procent.

Aansluitplicht vervalt: gasketels uit de mode

De verwachting is dat het aandeel snel zal dalen. De aansluitplicht op aardgas voor nieuwbouwwoningen vervalt, besliste de Tweede Kamer eind januari. Vorige week gaven 26 gemeenten uit de regio Amsterdam vanaf dit jaar alleen nog maar plannen voor gasloze nieuwbouwwoningen goed te keuren.

De daling van het aandeel gasketels wordt vooral opgevangen door de groei van warmtepompen en externe warmtelevering, zoals stadsverwarming. Met name appartementencomplexen worden steeds vaker aangesloten op een extern warmtenet.

Voor de verwarming van grondgebonden woningen, zoals rijwoningen en vrijstaande woningen wordt daarentegen steeds vaker gekozen voor een warmtepomp.

Reageer op dit artikel