nieuws

Topmannen in de bouw waarschuwen voor productiedip

woningbouw Premium 5600

Topmannen in de bouw waarschuwen voor productiedip

Topbestuurders van de grote Nederlandse bouwbedrijven verwachten dat 2018 een mooi, maar raar jaar wordt. Zorgen maken zij zich vooral over de jaren erna. “Bouwlocaties drogen op. Het is tijd voor een Deltaplan voor de woningbouw.”

Hoe ziet 2018 eruit? Goed of juist niet? En blijven de prijzen van materieel en personeel stijgen? Is een volgende crisis alweer aanstaande?

In de serie ‘bouwdirecteuren over 2018’ vroeg Cobouw zes topmannen in de bouw naar hun voorspellingen. Bijna allemaal zijn ze optimistisch over 2018, al is de markt grillig en turbulent. Problemen voorzien zij echter vooral in de periode na dit jaar.

Te weinig bouwlocaties

“Gebrek aan bouwlocaties spelen de Nederlandse woningmarkt op de lange termijn parten”, waarschuwen alle zes topmannen.

Daan Sperling, bestuursvoorzitter van TBI Holdings dringt aan op een Deltaplan voor de woningmarkt, waarin duidelijk staat aangegeven waar en hoe we de woningbouwopgave kunnen realiseren. “En van welke kwaliteit”, voegt Onno Dwars van Ballast Nedam eraan toe.

“Een Deltaplan? Misschien niet eens zo’n slecht idee”, vindt ook BAM-topman Rob van Wingerden. Ook hij maakt zich zorgen over het aantal bestemde bouwlocaties én de prijzen van woningen.

De rek is eruit

“De rek is er wel zo’n beetje uit als het gaat om de huizenprijzen. Er moet snel iets aan de grondprijzen gebeuren. Die stijgen veel harder dan de bouwkosten.”

Hij richt zich vooral op gemeenten. Van Wingerden. “Zij moeten zich afvragen: willen we geld verdienen aan grond of focussen we ons op voldoende woningen?”

Daan van der Vorm

Over 2018 zelf zijn de meeste topmannen positief. Al zijn de omstandigheden grillig en onvoorspelbaar.

“Maar de grootste kopzorg van bouwers in 2018 is toch echt het tekort aan vakbekwaam personeel”, vindt Daan Sperling, bestuursvoorzitter van TBI Holdings.

Andere zorgen van de bouwdirecteuren gaan over de nog altijd lage marges. Daan van der Vorm van Vorm Bouw vreest om die reden zelfs dat een aantal bouwers moet oppassen om niet in de problemen te komen. “Ik voorzie een raar jaar.”

Serie: vooruitblik op 2018
Deze week bouw publiceert Cobouw de volledige interviews met de zes topmannen. Dinsdagochtend volgt eerst een uitgebreid verhaal over het ‘bouwjaar 2018 ‘ door de ogen van Edwin van den Berg (Van Wijnen Groep), Jonathan Furst (ASVB), Onno Dwars (Ballast Nedam), Daan van der Vorm (VORM Bouw), Daan Sperlings (TBI Holdings), Rob van Wingerden (BAM). 

Reageer op dit artikel