nieuws

Topman BAM positief over 2018, ondanks Trump en Brexit

woningbouw Premium 3453

Topman BAM positief over 2018, ondanks Trump en Brexit

Trump, Merkel, de Brexit, de Italiaanse verkiezingen, de olieprijs. 2018 wordt voor de Nederlandse bouwsector een positief, maar cruciaal jaar. Dat voorspelt de topman van BAM, Rob van Wingerden, in gesprek met Cobouw. “Er zijn veel mooie plannen, laten we ze nu eens werkelijkheid maken.”

De grootste Britse bouwer Carillion is failliet. BAM, ook actief aan de andere kant van de Noordzee, betreurt de ontwikkeling. Het toont de turbulente tijden waarin het internationaal opererende Nederlandse bouwbedrijf opereert.

Want hoe pakt de Brexit uit? Hoe ontwikkelt zich de “onvoorspelbaarheid” van de Amerikaanse president Donald Trump? Wat gebeurt er in Duitsland na de verkiezingen en de nederlaag van Angela Merkel? Welke kant gaat het op in Italië?

Donald Trump

De bouw wordt steeds internationaler en BAM opereert over de grens. Daarom zijn dit allemaal onzekerheden waar Rob van Wingerden, topbestuurder bij BAM mee te maken heeft.

Hoge olieprijs gunstig voor BAM

Een kort antwoord op de vraag: wordt 2018 een goed jaar of niet, bestaat in zijn ogen dan ook niet. Voor je het weet heeft hij het over olie en gas.

Gaat het goed met de olieprijs, dan gaat het deels ook goed met BAM. Die zorgt namelijk ook voor steigers en havens. “Met 70 dollar per vat zien we dat het niet de verkeerde kant op gaat.”

Een grote rekensom dus. Voorlopig lijkt die gunstig. Alles tegenover elkaar afwegend is Van Wingerden namelijk positief gestemd over het komende jaar dat nog geen maand oud is. Of zoals hij zegt:

“De macro-economische omstandigheden zien er goed uit. De trend gaat opwaarts, is positief en blijft positief, denk ik. Ondanks de onzekerheden die er in de wereld zijn.”

Drie uitdagingen

Maar. Er zijn ook maren. “De druk op onze drie belangrijkste resources, (personeel, grondstoffen en bouwlocaties, red) is groot. Dat zijn enorme uitdagingen en vraagt om aandacht en actie. Van onszelf, maar ook van overheden.”

Rob van Wingerden.

Rob van Wingerden

Vooral als het gaat om bouwlocaties kijkt Van Wingerden naar de overheid. De woningbouwproductie moet omhoog, naar tussen de 80.000 en 100.000 woningen per jaar, maar volgens Van Wingerden komt daar niets van terecht, als het aantal beschikbare bouwlocaties niet snel omhoog gaat.

“Ik vraag me echt af of we voldoende bestemde gebieden hebben in Nederland om aan de behoorlijke vraag naar nieuwbouw te voldoen. De productie moet omhoog, maar dan moet je wel grond hebben waar we die op kunnen realiseren.”

Ook over de ontwikkeling van grondprijzen maakt hij zich zorgen. “We zitten bijna tegen de onbetaalbaarheid van huizen aan, zeker in het lage segment. Dat moeten we onder controle zien te houden.”

Zonder minister voor Wonen

Grondprijzen zijn niet realistisch meer, ziet de BAM-ceo. “Iedereen kan het wel hebben over de prijzen van materialen en personeel, maar de prijzen voor grond stijgen met een veelvoud daarvan. Gemeenten moeten daar alert op zijn. Willen ze geld verdienen aan grond, of focussen ze zich op voldoende woningen?”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft er pittige kluif aan. Zij kondigde aan de druk op gemeenten op te voeren. Van Wingerden geeft haar voorlopig het voordeel van de twijfel. Al gaat ze niet alleen over wonen.

Minister Ollongren

“Of ik het zonde vind dat er geen speciale minister voor Wonen bestaat? Het zegt wel iets over de focus van dit kabinet. Aan de andere kant zitten we ook niet te wachten op een apart departement voor wonen en allemaal afstemmingsvraagstukken die dat weer oplevert met andere ministeries.”

Veel ambities, nog te weinig daden. Zo typeert Van Wingerden de wereld buiten. Of het nu gaat over de Bouwagenda, het woningbouwtempo, de verduurzaming van Nederlandse woningen of de Marktvisie.

Te weinig concreet

“The proof of the pudding is in the eating. 2018 wordt een belangrijk jaar. Op de langere termijn zijn er ambitieuze doelstellingen neergezet. Of het beleid daadkrachtig genoeg is voor de korte termijn, vraag ik me af. Neem het dossier duurzaamheid. Dat is te weinig concreet. Het is goed dat het wordt benoemd in het regeerakkoord, maar de hoeveelheid geld die er voor beschikbaar is, is niet om over naar huis te schrijven.”

Meerdere woningbouwers pleiten voor een Deltaplan voor de Nederlandse woningbouw. Van Wingerden ziet dat ook wel zitten, als dat actie oplevert. Bovenal ziet hij een geweldige bouwopgave en tegenover een behoorlijk versnipperd landschap met “flinterdunne” marges.

“Ze zeggen allemaal dat de bouw achterloopt qua innovatie en digitalisering. Ik zou dat graag omdraaien. De bouw heeft een enorme potentie, staat voor een enorme moderniseringsslag, maar is erg gevoelig voor grote schommelingen in de markt. De overheid zou daar veel meer op moeten sturen met consistent beleid.”

Geen sector heeft meer potentie dan de bouw

Veel kansen enerzijds, veel risico’s anderzijds. Risico’s die volgens de topman van BAM niet in verhouding staan tot de marges. Hij wil rust in de tent, en daadkracht.

Van Wingerden: “2018 wordt een belangrijk jaar. Geen sector heeft meer potentie dan de bouw, maar er bestaat ook geen sector, waarin de risico’s zo groot zijn. Dat zouden overheden zich meer moeten realiseren. Hun plannen zijn veelbelovend. Nu is het tijd dat ze werkelijkheid worden.”

Serie: vooruitblik op 2018
Deze week bouw publiceert Cobouw verhalen en interviews over het ‘bouwjaar 2018 ‘ door de ogen van Edwin van den Berg (Van Wijnen Groep), Jonathan Furst (ASVB), Onno Dwars (Ballast Nedam), Daan van der Vorm (VORM Bouw), Daan Sperlings (TBI Holdings), Rob van Wingerden (BAM). 

Eerder verschenen in deze serie deze verhalen. 
Topmannen in de bouw waarschuwen voor productiedip
Bouwdirecteuren over 2018: superjaar met flinterdunne marges 

Reageer op dit artikel