nieuws

Standaard nestkasten bij nul-op-de-meter renovaties

woningbouw 1541

Standaard nestkasten bij nul-op-de-meter renovaties

Woningen die een nul-op-de-meter renovatie ondergaan moeten voortaan standaard worden voorzien van nestkasten voor gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen. Dat is vastgelegd in de nieuwe gedragscode natuur inclusief bouwen waar minister Schouten van Natuur gisteren het startsein voor heeft gegeven.

Met deze nieuwe gedragscode, die ontwikkeld is door de Stroomversnelling, bouwers en natuurbeschermingsorganisaties, moeten bouwbedrijven straks simpeler en sneller kunnen werken. “Sinds de wet natuurbescherming is ingegaan, moeten bouwers een vrijstelling aanvragen als ze willen bouwen op een plek met beschermde diersoorten. Bij de renovatie van woningen komt dit vaak voor en dit leidt vaak tot vertragingen in het bouwproces. Deze manier van werken staat de opschaling van meer energiezuinige woningen in Nederland in de weg. Daar willen we verandering in brengen met deze nieuwe gedragscode”, legt Leen van Dijk, woordvoerder van De Stroomversnelling uit.

In de winter woning al luchtdicht maken

Met de ingang van de gedragscode wordt er vanaf het eerste moment in het bouwproces rekening gehouden met vogels, vleermuizen, huismussen en andere dieren. Zo moeten woningen standaard worden voorzien van nestkasten. Maar ook moeten bouwers die in de zomer een nul- op- de- meter renovatie willen uitvoeren, zorgen dat ze in de winter de woning al luchtdicht maken. Van Dijk: “Zo kun je voorkomen dat je in de zomer opeens een nest ontdekt, waardoor je de renovatie weer moet uitstellen.”

Geen ontwerpen meer aanpassen, want alles is standaard

Het klinkt als meer werk voor bouwers, maar omdat alles standaard in het proces zit, bespaart het juist tijd en geld, stelt Van Dijk. “Alles rolt als het ware zo de fabriek uit. Er hoeven niet opeens ontwerpen worden aangepast als er een nest wordt ontdekt. Want er is al rekening gehouden met dieren in het gebied.”

Gedragscode kan nog verbeterd worden

De gedragscode is op 2 januari officieel ingegaan. De grondleggers achter de code komen een keer per kwartaal bij elkaar om de resultaten te bespreken en eventuele verbeteringen door te voeren. “We zullen zelf waarborgen dat de code wordt toegepast door bouwers”, stelt Van Dijk. “Al worden we door het ministerie en andere organisaties kritisch op de voet gevolgd. De code is gekoppeld aan de NOM-keur, dus als bouwers van te voren alle aanpassingen doorvoeren die in de gedragscode zijn vastgelegd, voldoen ze aan de keur.”

Reageer op dit artikel