nieuws

Snellere aansluiting op nutsvoorzieningen met plug and play module

woningbouw 2155

Snellere aansluiting op nutsvoorzieningen met plug and play module

Met een kant en klare module wil Löwik installatietechniek de aansluiting op nutsvoorzieningen versnellen. Nutsbedrijven en aannemers lopen elkaar niet meer in de weg op de bouwplaats en hoeven niet nodeloos op elkaar te wachten.  

Bij project De Boddenkamp in Enschede is inmiddels de eerste module geplaatst. Een geprefabriceerde put van slagvast kunststof met een slimme meter is ingegraven in de grond vlak voor een woning. Enexis kon daar de aansluiting verzorgen, terwijl Van Löwik de aansluiting en de installaties in en naar de woning zelf verzorgde. Niemand liep elkaar in de weg, niemand hoefde op elkaar te wachten. “Net zo simpel als je een elektrische auto met een stekker aansluit op een laadpaal”, licht adviseur Rik van Dieren uit. “Alleen is dat voorlopig nog niet zo simpel als we wel zouden willen.  We hebben alle standaardhandelingen en procedures moeten ontvlechten en met heel veel partijen overleg gevoerd. Dat is hard nodig als je de bouw wilt versnellen, gezien de grote bouwopgave die er momenteel ligt.”

Regelgeving rond nutsaansluitingen compleet dichtgetimmerd

Via de plug and play module komt vooralsnog alleen elektriciteit de woning binnen, maar volgens Van Dieren zijn er weinig redenen waarom in de nabije toekomst niet ook water en data via de put naar de woning zouden stromen. Gas niet. Het initiatief is juist bedacht voor nieuwe, energieneutrale woningen. En gasleidingen, met het explosiegevaar,  zijn er volgens de adviseur juist debet aan dat de  regelgeving rond de meterkast en nutsaansluitingen in Nederland zo strak is dichtgetimmerd. Het is een hele tour geweest om de benodigde ontheffingen te krijgen voor het pilotproject in Enschede.

Het initiatief met de plug and play module doet denken aan het meterkast-eerst experiment dat Van Wijnen vorig jaar nam bij een nieuwbouwproject in Assen. Daar arriveerden de meterkasten als eerste op de bouwplaats en werden meteen aangesloten, waarna de woningen er omheen werden gebouwd. Dat experiment was bedoeld om dezelfde problemen te tackelen. Voordeel van die aanpak was dat er geen speciale bouwstroom en water infrastructuur hoefde te worden aangelegd. De aannemer en onderaannemers hadden vanaf het begin  van de werkzaamheden de beschikking over stroom en water.

Modulair maar vooral geen catalogusbouw

De put die Löwik ontwikkelde in nauwe samenwerking met Eaton Industries en C&S Benelux, maakt deel uit van een groter ontwikkelingsproject voor een modulaire woning. Daarvan zijn Löwik, Hegeman Bouwgroep Almelo en VBI de trekkers.  Binnen het samenwerkingsverband werken ze aan een zoveel mogelijk geprefabriceerd energieneutraal woningbouwconcept. Ondanks de vergaande standaardisering moet het nadrukkelijk niet leiden tot catalogusbouw, maar juist zoveel mogelijk ontwerpvrijheid bieden voor architecten en projectontwikkelaars.

Reageer op dit artikel