nieuws

‘Slechts’ paar scheurtjes in aardbevingsbestendige woningen Groningen

woningbouw 3159

‘Slechts’ paar scheurtjes in aardbevingsbestendige woningen Groningen

Slechts een aantal ‘aardbevingsbestendige’ nieuwbouwwoningen in Groningen heeft bij de aardbeving van maandag lichte schade opgelopen. De bouwers vinden dat de woningen, die volgens de NPR-richtlijnen zijn gebouwd, daarmee hun waarde hebben bewezen.

Duizenden schademeldingen zijn er inmiddels al gedaan na de aardbeving van maandag in Groningen. De meldingen lopen uiteen van afgevallen dakpannen, scheuren in meuren tot ontzette kozijnen. Vooral ‘oude’ gebouwen die niet gebouwd zijn via de laatste NPR-richtlijnen zijn de klos, maar ook een aantal ‘aardbevingsbestendige’ nieuwbouwwoningen hebben wat schade opgelopen, bevestigt woordvoerder Arjen van de Leur van Centrum Voor Veilig Wonen (CVW) aan Cobouw.

“Wij hebben tot nu toe twee meldingen binnengekregen van schade bij woningen die nog niet zo lang geleden zijn opgeleverd in omgeving van Loppersum”, zei hij dinsdagochtend. “Het gaat echter wel om hele lichte schade. Een aardbevingsbestendige woning betekent niet dat er helemaal geen schade kan ontstaan, het betekent dat bewoners bij een aardbeving veilig hun huis uit kunnen komen.”

Een paar haarscheurtjes in de woning

Plegt Vos, een bouwer die afgelopen augustus 24 nieuwbouwwoningen in het gebied heeft opgeleverd, bevestigt dat een paar eigenaren  schade hebben. “Maar dit gaat echt om hele lichte schade, om een paar haarscheurtjes aan de binnenkant van de woning. Eigenlijk stellen deze scheurtjes niets voor, de bewoners die ik heb gesproken waren er dan ook niet ontsteld over. Ze hebben al zoveel meegemaakt in het gebied, dat dit niets is”, verklaart uitvoerder Marcel Brager van Plegt Vos.

Volgens hem hebben de aardbevingsbestendige woningen juist hun waarde bewezen. “In deze woningen zitten dempers in de fundering, die vangen de klappen op. Bij een aardbeving beweegt dan wel de grond, maar de woning niet. Dat is precies wat er nu is gebeurd. De meeste bewoners hebben nauwelijks iets gemerkt van de aardbeving. Een eigenaar vertelde me dat het voelde alsof hij boven de schokken zweefde. Dat is in een woning dat niet volgens de richtlijnen is gebouwd, heel anders. Dan gaat het er veel heftiger aan toe.”

‘Scheurtjes zitten aan de binnenkant en zijn niet groter dan 1 centimeter’

Danny Diemeer conceptontwikkelaar van Belle-Vu en eigenaar van dertien nieuwbouwwoningen in Loppersum, laat weten dat bij hem ‘slechts’ een bewoner heeft aangegeven lichte schade te hebben. Maar eigenlijk wil hij dit geen schade noemen. “Bij aardbevingsschade gaat het om scheuren van meer dan 1 centimeter, en daar gaat het hier niet eens om. De eigenaren van de woning maken zich er dan ook totaal niet druk om. Toch hebben ze op advies van mij de schade wel gemeld bij het CVW.”

Volgende week met bouwteam richting Loppersum

Het gaat om lichte schade aan de binnenkant van een tussenwoning. “Eigenlijk snap ik niet helemaal waarom er wel scheurtjes zijn gevonden bij deze tussenwoning en niet bij de huizen eromheen. Daarom gaan we volgende week naar Loppersum met een bouwteam om de situatie eens goed te bekijken. We hebben namelijk veel geld geïnvesteerd in deze woningen en dan willen we er wel zeker van zijn dat ze veilig zijn.” Diemeer vindt desondanks dat ook zijn woningen de aardbeving goed hebben doorstaan.

Harry van Zandwijk, eigenaar van Jan Snel en bouwer van 120 woningen in de omgeving Loppersum, heeft tot slot laten weten helemaal geen meldingen te hebben gehad van schade. Ook hij vindt dat de woningen die gebouwd zijn via de NPR-richtlijnen, goed hebben uitgepakt.

Reageer op dit artikel