nieuws

HRSolar lanceert nieuwe thermische zonnecollector

woningbouw 1875

HRSolar lanceert nieuwe thermische zonnecollector

HRSolar had gistermiddag de hele installatiebranche en de vakpers opgetrommeld om in een flitsende show een nieuwe thermische zonnecollector te presenteren. Door de nasleep van de storm kwamen ze niet allemaal. Zo raakten de installateurs tijdens de borrel niet uitgepraat over hoe hun zonnepanelen door de exceptionele storm van daken werden gerukt (“Het aluminium scheurde gewoon los!”), maar dat weerhield HRSolar er niet van om een feestje te bouwen rond hun nieuwe product.

Waar ging het om? HRSolar uit De Lier heeft drie jaar gewerkt aan een nieuw paneel dat zonneboilers voorziet van zonnewarmte, zodat huizen op een duurzame wijze van warmte kunnen worden voorzien.

Robbert van Diemen, commercieel manager van HRSolar wees er op dat we pas aan het begin van de energierevolutie staan, en dat er nog veel moet gebeuren. Hij gaf wat cijfers: van het totale wereldwijde energieverbruik komt nog altijd 81% uit fossiele energie. Van de rest komt het grootste stuk uit hydropower. Zonne-energie staat op twee en daarbij is 60% zonnestroom van de bekende PV-panelen. Zo’n 40% is zon-thermisch. Dat zijn de panelen die huizen of kantoren van warmte voorzien.

In  Nederland is op dit moment 6% van het totale energie-verbruik duurzaam. In 2020 moet dat 12% zijn en in 2023 17%. In 2050 moet dat naar 100%  springen. Van Diemen: “Dat betekent dat we nog zo’n 8.000 dagen hebben tot een volledige duurzame energie-opwekking. En dat zijn wel 1000 woningen per dag die we energieneutraal moeten maken.”

Er is volgens de betrokkenen veel interesse naar gecombineerde systemen. Zonneboilers en pelletkachels en zonnepanelen. Die combinaties op maat is wat mensen nu vragen, zegt Van Diemen.

‘We moeten steeds rekening houden met drie variabelen: prestatie, prijs en esthetiek’

De manager  R&D van HRSolar, Martijn van Paassen, vertelt dat de marktvraag vooral bestaat uit nieuwe formaten voor de zonnecollectorpanelen. “We moeten steeds rekening houden met drie variabelen: prestatie, prijs en esthetiek. We wilden een paneel maken dat niet dikker zou zijn dan 40 mm. Maar alle bestaande systemen passen niet in een paneel van die dikte.”

Dat betekent dat alles opnieuw ontworpen moest worden. Na lang proberen en veel interne gevechten (“De esthetiek heeft gewonnen”, zegt Van Paassen.) is er een lichtere en dunnere zonnecollector ontworpen die – zonder uit de toon te vallen – naast de meest gebruikte PV-panelen op het dak kan en die zorgt voor de warmtevoorziening in het huis. De prijs is lager dan van de huidige zonnecollectoren (490 euro), zegt Van Diemen.

Volgens Van Diemen is het niet minder dan een revolutie: “Het is de eerste full-black thermische zonnecollector ter wereld op PV-paneel formaat. We noemen hem Nero en het is echt een revolutionaire nieuwe generatie zonnewarmte. Het nieuwe paneel is volledig compatible met de bestaande PV-panelen. Zodat het één geheel wordt.”

Reageer op dit artikel