nieuws

VolkerWessels exporteert bouwpakkethuis

woningbouw 1074

VolkerWessels exporteert bouwpakkethuis

Bouwconcern VolkerWessels gaat woningen van het type MorgenWonen exporteren naar Duitsland en Engeland.

De eerste zeventien woningen worden naar verwachting in september in Duitsland geplaatst. In Engeland vinden onderhandelingen plaats over een eerste serie. Volgens bestuursvoorzitter Jan de Ruiter zou het in eerste instantie gaan om acht woningen. “Dat is de eerste stap.”

Export gaat mogelijk vlucht nemen

VolkerWessels wil daarna meer grondgebonden eengezinswoningen exporteren. “Het zou daar best een vlucht kunnen nemen”, zegt de VolkerWessels-ceo.

Het exporteren van woningen die grotendeels in de fabriek worden gemaakt is een een nieuwe markt voor Nederlandse bouwers.

‘Ons product is beter dan wat daar staat’

De prefabwoningen van VolkerWessels worden gebouwd in de prefab betonfabriek van Westo in Coevorden en de timmerfabriek van De Mors in Rijssen (badkamers en wc-units). Beide productielocaties liggen dicht bij de Duitse grens.

In Engeland is er volgens De Ruiter belangstelling vanuit zowel de gemeenten als de overheid voor de nul-op-de-meter-woningen die in een dag in elkaar worden gezet op de bouwplaats. “Ons product is beter dan wat daar staat.”

Reggeborgh is belangrijke afnemer

Inmiddels zijn er in Nederland zeshonderd MorgenWonen-woningen opgeleverd. Vierhonderd zitten er in de pijplijn.

Een deel van de prefbabwoningen van VolkerWessels wordt afgenomen door Reggeborgh, het investeringsbedrijf van Dik Wessels en familie, dat de woningen in de vrije sector verhuurt. Dik Wessels is de initiatiefnemer van de fabriekswoningen.

Nieuwe productielijn met corporatiewoningen

Hoeveel prefabwoningen Reggeborgh vorig jaar heeft afgenomen, is niet duidelijk. In 2015 gingen 220 van de 350 verkochte MorgenWonen-woningen naar Reggeborgh. Het totaal aantal verkochte woningen was in dat jaar 2400.

VolkerWessels, dat deze maand naar de beurs gaat, heeft recent ook een productielijn voor corporatiewoningen in gebruik genomen. Later deze maand zal deze officieel worden geopend.

De corporatiewoningen zijn iets kleiner (5,40 beukmaat in plaats van 5,70). Van de corporatiewoningen heeft VolkerWessels er ruim honderd verkocht. De eerste kleinere prefabwoningen zullen binnenkort de fabriek verlaten en op locatie geassembleerd worden.

Bouwtijd op bouwplaats versnellen

VolkerWessels is de eerste grote Nederlandse bouwer die bouwpakketwoningen gaat exporteren. Hurks komt in de buurt van deze prestatie. De Brabantse bouwer bouwt al een aantal jaren appartemententorens in Londen met prefab sandwichgevelementen die in Veldhoven worden gemaakt.

Nieuwbouwwoningen worden in Nederland in de regel op de bouwplaats gebouwd. Een bouwtijd van ruim een jaar is normaal. Steeds meer bouwers proberen door conceptuele woningbouw en strakke planningen de bouwtijd op de bouwplaats te versnellen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels