nieuws

Verlies voor alle Nederlandse woningbouwbedrijven Janssen de Jong

woningbouw 1066

Verlies voor alle Nederlandse woningbouwbedrijven Janssen de Jong

Alle Nederlandse woningbouwbedrijven van Janssen de Jong Groep hebben in 2016 verlies geleden. Dank zij bedrijfshallen en woningen in het Caribische gebied en Afrika werd toch nog 8 miljoen nettowinst behaald.

Dat hebben bestuursvoorzitter Hans Smits en cfo Pieter van Gulik donderdag bekendgemaakt. Zowel Janssen de Jong Bouw Zuid, Janssen de Jong Bouw West en Janssen de Jong Bouw Hengelo leden verlies. Hengelo kwam het diepst in het rood. Ook restaurateur Koninklijke Woudenberg liep tegen een negatief resultaat op. 

Te laag ingeschreven in 2014 en 2015

Hoe groot de schade voor de Nederlandse bedrijven is, willen Smits en cfo Pieter van Gulik niet zeggen. In ieder geval geen 10 miljoen euro. “Nee, dat is veel te hoog”, aldus Van Gulik.

Smits: “De oorzaak is dat we te laag hebben ingeschreven in 2014 en 2015. Ook voelen we de prijsdruk van onderaannemers.”

Het Brabantse bedrijf verwacht dat het resultaat van de Nederlandse woningbouwers in 2017 minimaal break even wordt. 

Meer omzet, heel plezierig

Janssen de Jong (nummer 15 in Cobouw50) blijft in omzet groeien. Vorig jaar werd 326 miljoen euro binnengehaald, tegen 300 het jaar ervoor. “Eigenlijk conform plan. Heel plezierig”, aldus Smits.

De groei zit in woningbouw en bedrijfshallen. “Vooral de aanvragen voor logistieke gebouwen zijn gestegen. En ook het werk.” De bedrijfshallen worden steeds groter. Aanneemsommen van 15 miljoen euro zijn normaal.

De marges in de woningbouw blijven echter “dunnetjes, echt dunnetjes”.

Bierbrouwer met een H

Gelukkig draait het bedrijf in het Carabisch gebied prima. Zo wordt gewerkt aan een nieuw ziekenhuis, sociale woningen, bedrijfshallen en een enkele rotonde. 

In Afrika worden stalen bedrijfshallen gebouwd voor “een bierbrouwer met een H”, aldus Smits.

2,5 miljoen euro boete

Een boete van mededingingsautoriteit ACM van 2,5 miljoen euro voor vermeende prijsafspraken van de infradivisie uit 2008 drukte vorig jaar ook op het resultaat. 

In 2010 werd daarvoor een boete van 3 miljoen euro opgelegd aan Janssen de Jong Groep en concurrent Wegenbouw Limburg. De infratak van Janssen de Jong zou in 2008 bij elf aanbestedingen in Zuid-Limburg inschrijfprijzen hebben uitgewisseld. 

Nog steeds furieus

Janssen de Jong ging in beroep. De infratak werd in 2013 aan Strabag verkocht. De rechtbank van Rotterdam verlaagde in juli 2016 de boete naar 2,5 miljoen. 

Smits en Van Gulik zijn nog steeds furieus over de boete. “Zeer onredelijk”, vindt Smits. “We hebben geen prijzen uitgewisseld.” Wel werd Janssen de Jong inderdaad gebeld door de concurrent. Het bedrijf had volgens Smits (personeels)capaciteitsproblemen. “We hadden de telefoon er direct op moeten gooien”, concludeert Smits.

Janssen de Jong is in beroep gegaan bij het College van beroep voor het bedrijfsleven. Die doet naar verwachting in december uitspraak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels