nieuws

Grondbedrijven tieren weer welig

woningbouw 1030

Grondbedrijven tieren weer welig

De gemeentelijke grondbedrijven hebben in 2016 gezamenlijk per saldo 688 miljoen euro onder de streep overgehouden. Sinds 2010 is het resultaat niet zo goed geweest.

Wel zijn er grote verschillen tussen de grondbedrijven. De tien succesvolste gemeenten strijken 50 procent van de totale exploitatieresultaten op, blijkt uit onderzoek van hoogleraar grondbeleid Willem Korthals Altes.

Vier keer een negatief exploitatiesaldo

De gemeentelijke grondbedrijven zijn sinds 2015 gemiddeld genomen weer boven jan. In dat jaar was het grondexploitatiesaldo 525 miljoen euro positief. Tussen 2010 en 2014 werd vier keer een negatief saldo behaald.

Vooral in Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland werd er in 2016 veel grond verkocht ten behoeve van woningbouw en bedrijfshuisvesting. Volgens Korthals Altes doet het Amsterdamse grondbedrijf het financieel gezien het beste van alle grondbedrijven.

Negatief saldo voor 38 procent gemeenten

Daarentegen hield 38 procent van de gemeenten eind 2016 een negatief saldo op de grondexploitatie over. In totaal was het resultaat van deze groep 220 miljoen euro negatief.

De rest van de gemeenten is samen goed voor een positief saldo van bijna 900 miljoen euro.

‘Verschillen zijn marktgedreven’

“De verschillen zijn marktgedreven”, zegt Korthals Altes. Op plaatsen waar er veel vraag is naar nieuwe woningen, lopen de grondbedrijven sneller binnen.

Financiële problemen bestaan er volgens de hoogleraar grondbeleid nog steeds in de “bekende gemeenten”, die hij niet allemaal wil noemen. Het gaat onder andere om Lansingerland en Apeldoorn.

In 2016 werd er voor 255 miljoen euro grond gekocht door de gezamenlijke grondbedrijven. Dat is relatief weinig. In 2010 werd er nog ruim 800 miljoen euro in nieuwe grond gestoken.

Nog veel grond in bezit

Gemeenten zijn terughoudend met aankopen van nieuwe grond ten behoeve van woningbouw, omdat ze nog veel grond in bezit hebben, weet Korthals Altes. Een gemeente als Amsterdam heeft volgens hem ook nog veel grond dat al voor de crisis was aangekocht.

De hoogleraar grondbeleid verwacht dat in 2017 “fors” meer grond wordt aangekocht. In het eerste kwartaal van dit jaar is het positieve saldo van alle gemeenten al 259 miljoen euro.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels