nieuws

BAM levert eerste woontoren Amsterdam Noord op: ‘Friends aan het IJ’

woningbouw 1083

De eerste bewoners van de eerste Amsterdamse woontoren ten noorden van het IJ krijgen woensdag de sleutel. Bouwer BAM, ontwikkelaar AM, eigenaar pensioenfonds PMT en architect Paul de Ruiter gaven op dinsdag een rondleiding door de 70 meter hoge kolos, pal achter de A’dam Tower.

De woontoren, B’mine gedoopt, is in meerdere opzichten bijzonder. Ten eerste is het de allereerste woontoren in wat ooit het ‘vergeten’ deel van de hoofdstad was. Volgens Senior Stedenbouwkundige van de gemeente Amsterdam, Ton Schaap, is het appartementengebouw “een schakelpunt in de ontwikkeling van Amsterdam Noord. We bouwen hier vier keer zo dicht als op Java-eiland. Deze oplevering is het startsein van de transformatie van Amsterdam als stad langs de Amstel tot het Amsterdam als stad aan het IJ.”

Adembenemend uitzicht

Met 70 meter is het gebouw nog niet eens zo heel hoog, in de komende jaren zullen er op schootsafstand exemplaren van 110 meter verrijzen, maar zo pal aan de noordoever van het IJ oogt het fors. En het uitzicht vanaf de 23ste verdieping is adembenemend.

Ook bijzonder is dat B’mine onder de grond bijna net zo diep steekt als het boven het maaiveld uittorent. Om verzakkingen van de omliggende gebouwen, waaronder een aantal historische Shell-laboratoria en de blikvangers A’dam Tower en Eye Filmuseum, te voorkomen moest tot op de derde zandlaag geheid worden. Om die ruim 60 meter te halen heeft BAM Wonen Speciale Projecten zogenoemde schakel- of koppelpalen gebruikt: heipalen van dik 30 meter lang die aan elkaar geklikt kunnen worden. Volgens hoofduitvoerder Anthal Zandvliet “een zelden toegepaste techniek in Nederland”.

[[{“fid”:”223551″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”667″,”width”:”1000″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Betaalbare huren

En dan de woningen zelf. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), sinds 2013 eigenaar van het gebouw, wilde dat een deel van de appartementen ook bereikbaar zouden zijn voor “de mensen aan wie wij een pensioen uitkeren”, stelt George van Hooijdonk, Hoofd Onroerend Goed. “Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen in de stad. Wij wilden onze verantwoordelijkheid nemen. En we verbinden ons voor minstens 15 jaar aan dit gebouw. In die tijd zullen we de huren op niveau houden.”

‘Friends-concept’

Van de 147 appartementen in de woontoren zijn er 102 – voor Amsterdamse begrippen – min of meer betaalbaar. 50 stuks hebben een huur van 940 euro per maand en 52 stuks behoren tot het zogenaamde ‘Friends-concept’, een door AM bedachte woonvorm waarbij vrienden, kennissen of familie “als gelijkwaardige huurders” samen een appartement huren. Die appartementen hebben twee even grote slaapkamers, de rest van de woning wordt gedeeld. De huurders betalen ieder evenveel huur, te weten 714 euro per persoon. “Juridisch had dat nog wat voeten in aarde”, legt AM-directeur Peter Heuvelink uit. “Maar we zijn goed geholpen door de gemeente, waardoor dit nu mogelijk is.”

De vier penthouses op de 23ste verdieping moeten tussen de 3.200 en 3.600 euro per maand kosten. Daarvan zijn er nog twee niet verhuurd. De rest van het gebouw is volledig verhuurd.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels