nieuws

Minder uitleg nodig voor bouwen in stedelijke omgeving

woningbouw 830

Minder uitleg nodig voor bouwen in stedelijke omgeving

Voor nieuwbouwplannen in de stad hoeven gemeenten, provincies en projectontwikkelaars over een aantal maanden niet meer uitgebreid toe te lichten waarom de nieuwbouw nodig is. Alleen bij bouwplannen buiten de stad blijft zo’n motivering van de behoefte nodig.

Het kabinet besloot donderdag de vereenvoudigde Ladder voor duurzame verstedelijking per 1 juli in te voeren.

Het bouwen in de stad moet hierdoor effectiever, goedkoper en sneller worden, aldus minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Er hoeven bijvoorbeeld minder kosten voor onderzoek te worden gemaakt. Verder hoopt ze op minder bezwaarprocedures.

“We willen allemaal dat onze bedrijventerreinen en winkelgebieden aantrekkelijk blijven. Daarom willen we onze ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken. Samen met gemeenten, provincies en marktpartijen hebben we de Ladder vereenvoudigd. De Ladder sluit beter aan bij de praktijk en is vereenvoudigd en is daarmee effectiever, bespaart tijd en geld”, laat Schultz weten.

Aanpak leegstand kantoren en winkels

De Ladder werd bedacht om de leegstand in Nederland aan te pakken. Hoewel niemand wil bouwen voor leegstand stond begin dit jaar zo’n 75 miljoen vierkante meter vastgoed in ons land leeg. Daarbij gaat het vooral om kantoren, winkels, maar ook steeds meer maatschappelijk vastgoed.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels