nieuws

Industriële woningen zijn niet meer weg te denken

woningbouw Premium 3212

Industriële woningen zijn niet meer weg te denken

Steeds meer woningen komen uit de fabriek. En dat is maar goed ook. De opgave die voor ons ligt kunnen we op de traditionele manier niet eens aan. Ging het enkele jaren geleden om de bouw van enkele, nu worden er jaarlijks duizend industriële woningen neergezet en het aantal groeit snel. Voor 2018 zijn er al zo’n 6.500 woningen in opdracht gegeven. We hebben een point of no return bereikt. Waarom? De voordelen van industrieel bouwen zijn evident en de nadelen door technologische innovaties steeds minder opportuun. Wie produceren er industrieel complete woningen en hoeveel woningen realiseren zij?

Mensen die mij een mee beetje kennen weten dat ik een groot voorstander ben van industriële woningen, want ik zie veel voordelen:

*Makkelijker grotere volumes te realiseren en op te schalen (in een overspannen markt, waar de vraag steeds groter wordt)
*Minder afhankelijk van vakkrachten (dat ook niet altijd voldoende beschikbaar is, zeker niet met het oog op de toekomst)
*Het is sneller te bouwen (dus minder lang wachten voor de klant, minder rente, minder last omwonenden)
*Vrij van weersinvloeden (omdat binnen wordt gebouwd, dus ook geen verlet)
*Betere detaillering (minder improvisatie op de bouwplaats)
*Meer zekerheid kwaliteit (door betere kwaliteitsborging)
*Reëler prestatiegaranties af te geven (bijvoorbeeld voor energie door productontwikkeling ipv iedere keer wiel uitvinden)
*Sneller kosten inzichtelijk
*Minder risico’s voor de bouwer (minder verassingen, losse eindjes)
*Minder variabele kosten (meer efficiency, minder materialen)
*Snellere opnemen van innovaties (zoals toepassing sensoring in de bouw, biobased bouwen etc.)
*Vaak ook flexibeler en weer te verplaatsen en/of eenvoudiger te recyclen.

Er wordt vaak geroepen dat industriële bouw 10% goedkoper is. Mogelijk is dat op dit moment het geval.

Dan over de prijs. Er wordt vaak geroepen dat industriële bouw 10% goedkoper is. Mogelijk is dat op dit moment het geval. Maar als we echt opschalen en doorontwikkelen, dan kan het niet 10% goedkoper maar 40%. De materialen van een woning zijn immers de kosten niet. De kosten zitten in de uren van de betrokken mensen en met industriële bouw nivelleren we de project specifieke uren.

Een andere opmerking van de tegenstanders is dat de klant niets te kiezen heeft bij industriële productie en dat alles op elkaar gaat lijken.

Een tegenargument is vaak dat de voorbereiding langer is. Als je productontwikkeling en prototyping meerekent is dat zeker het geval. Maar hoe erg is dat? Volgens mij is dat nou juist de kern van de innovatie die op dit moment in de sector nodig is. Eerst testen en dan opschalen. Project overstijgend werken en pro-actief met oplossingen komen waar de klant blij van wordt. Dat dat uitdagingen stelt aan de financiering en verdienmodellen is evident.

Een andere opmerking van de tegenstanders is dat de klant niets te kiezen heeft bij industriële productie en dat alles op elkaar gaat lijken. Ik vind dat anno 2017 werkelijk klinkklare onzin. Juist door de combinatie van industrialisatie en digitalisering is betaalbaar maatwerk mogelijk.

“Juist door de combinatie van industrialisatie en digitalisering is betaalbaar maatwerk mogelijk.”

Het ultieme voorbeeld hiervan is wel de gedraaide Shanghai tower. Niet één paneel van de 128 verdiepingen tellende toren is hetzelfde. Met software werden de specificaties van alle panelen uitgerekend en dit werd gekoppeld aan de volautomatische productie in de fabriek. Stel je voor je had ieder paneeltje met de hand moeten uitrekenen en vervolgens handmatig produceren. Dat was onhaalbaar geweest. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid foute panelen die op de bouw waren aangekomen en voor enorme risico’s en vertragingen hadden gezorgd.

Productie vindt vaak nog deels handmatig plaats en ook de mogelijkheden voor maatwerk zijn nog niet altijd sky high.

Compleet digitaal aangestuurde flexibele fabrieken zijn nog geen gemeengoed bij producenten van kant en klare woningen. Productie vindt vaak nog deels handmatig plaats en ook de mogelijkheden voor maatwerk zijn nog niet altijd sky high. Maar ergens moeten we beginnen.

Over vijf jaar staat erin Nederland een fabriek die geavanceerd en computergestuurd enorme aantallen woningen helemaal op maat produceert, dat voorspel ik u.

Over vijf jaar staat erin Nederland een fabriek die geavanceerd en computergestuurd enorme aantallen woningen helemaal op maat produceert, dat voorspel ik u. Dan krijgen we parametrisch ontwerpen gekoppeld aan smart industry. Dan wordt het echt leuk!

Fabrieken als die van Voorbij waar al volledig digitaal aangestuurd door robots prefab delen worden gemaakt zijn hier mooie eerste stappen in. En ook dat draait niet meer om kleine aantallen. Zij produceren nu al zo’n 6 woningen per dag.

Door elementen aan te passen aan jouw wensen kun je er je eigen draai aangeven en toch gebruik maken van de voordelen van industriële bouw.

Veel fabrieken die complete woningen realiseren zijn op dit moment nog modulair aan het bouwen. Maar ook daarvoor geldt dat het niet hoeft te betekenen dat alles op elkaar gaat lijken. Geef mensen op 30 onderdelen, 10 verschillende keuzes. Hoeveel mogelijke combinaties zijn er dan? 100.000.000.000.000.000!! En dat noemen we geen keuzevrijheid? En wil je een andere uitstraling van een gebouw dan is het echt niet altijd nodig om dat hele gebouw van scratch af aan opnieuw te maken. Door elementen aan te passen aan jouw wensen kun je er je eigen draai aangeven en toch gebruik maken van de voordelen van industriële bouw.

Voor 2018 is de verwachting dat er zeker 6.485 woningen uit de fabriek komen.

Het is dan ook niet voor niets dat de volumes qua industriële bouw echt serieuze vormen aan beginnen te nemen. Voor 2018 is de verwachting dat er zeker 6.485 woningen uit de fabriek komen. In 2025 verwacht ik dat we zo’n 25.000 woningen per jaar industrieel bouwen.

Wie, wat, sinds wanneer en hoeveel?

Wie gaat in 2018 die 6485 woningen bouwen? Kijk maar eens naar onderstaand overzicht voor een lijst met de grootste bouwers.

De meeste zijn verplaatsbare woningconcepten. De methoden van bouwer verschillen. Sommige gaan uit van houtskeletbouw (HSB) andere van beton. Wat ze gemeen hebben? Binnen een of twee dagdelen staat er een wind- en waterdicht huis.

  Productie 2018 Bouwmethode Grondgebonden/
Hoogbouw
Actief met industrieel bouwen sinds
Jan Snel (1/2) 1.250

 

Beton met staal hoogbouw 2012
NEZZT De Meeuw 1.000 Staal/beton casco. beiden 2016
Woonconcept Heijmans Huismerk (huur) Wenswonen (koop)

 

1.000 Prefab casco, installatie, kap, fundering en kozijnen. Gevelafwerking traditioneel. grondgebonden 2012
Ursem

 

700 Beton/staal/hsb en/of clt hoogbouw 1980

 

MorgenWonen

Volker Wessels

500 Betonskelet, vloeren, wanden en sandwichgevels grondgebonden 2014
Novu® (Plegt-Vos en Klein Units) 450 Staal, beton,  sandwichpanelen hoogbouw 2002
IQ woning  – Ballast Nedam 200 Beton grondgebonden 2011
Relax – Jan Snel (2/2)

 

300

 

Beton met staal grondgebonden 2012
Barli

 

250 grondgebonden
Finch – De Groot Vroomshoop 150 Massief hout grondgebonden en hoogbouw 2016
Think 110 Staalframe, betonvloeren, HSB grondgebonden 2006
One – Heijmans (2/2)

 

100 Gelamineerd massief hout i.c.m. staalcasco + gevel grondgebonden 2014
IZI® Plegt-Vos (Novu) 100 Staal, beton,  sandwichpanelen, hsb. hoogbouw 2016
CascoTotaal 75 Volledig betonnen casco, zowel wand, vloer als plafond. Invulling binnenwanden is metalstud. grondgebonden en hoogbouw 2015
Cubbico

 

75 HSB grondgebonden 2015
Hodes 75 Staal, beton, hsb en/of staleframe beide 2002
Totaal 6.485      

 

Deze bouwers met al een flink volume staan echter niet op zichzelf. Er komen er steeds meer. Sommige initiatieven zijn nog conceptmatig of beginnen net te produceren. Anderen hebben (nog) geen eigen productiemogelijkheid, of produceren alleen kleine aantallen. Een lijstje om in de gaten te houden:

  • Block2Build/MATCHBOX De Mar
  • Sustainer Homes
  • Goldewijk
  • Modulinq (Paras)
  • Habhuis
  • Moretobuild Foom
  • IMMOCAP
  • Flatland Architects
  • sCargo 247TailorSteel

 

Reageer op dit artikel