nieuws

‘Funda’ voor Tiny Houses in de steigers

woningbouw 4163

‘Funda’ voor Tiny Houses in de steigers

Een paar jaar geleden had nog haast niemand van Tiny Houses gehoord. Inmiddels is de Tiny House-‘beweging’ zo gegroeid dat er donderdag een website wordt gelanceerd waar aanbieders en zoekers van deze woonvorm elkaar kunnen vinden. Een soort Funda, maar dan voor Tiny Houses.

Bouwers, woningcorporaties en gemeenten: elke aanbieder van een Tiny House of kavel kan vanaf donderdag terecht op TinyFindy.nl. Zij kunnen hun aanbod daar plaatsen en op die manier in contact komen met mensen die graag in een Tiny House willen wonen. Dit is een groep die volgens Marjolein Jonker, oprichter en ambassadeur van Tiny House Nederland steeds groter wordt.

Marjolein Jonker. Foto: Alexander Sanchez.

“Toen ik twee jaar geleden het idee opvatte om in een Tiny House te gaan wonen, was er online nog helemaal niets te vinden over deze woonvorm. Inmiddels zijn er al zo’n vijftig Tiny Houses in Nederland en zo’n honderd in aanbouw. Bovendien zijn ook steeds meer gemeenten aan het kijken of er animo voor is. En dat is er, want ik hoor steeds meer geluiden van mensen die graag in een Tiny House zouden willen wonen”, vertelt Jonker.

Nergens een plek om Tiny Houses aan te bieden

Daarom is de tijd nu rijp voor een website, vindt de oprichter. Al een tijd liep Jonker met dit idee in haar hoofd, maar toen ze begon te merken dat de vraag toenam, heeft ze samen met Marcel van Mierlo (bekend van de blog Leven in Tuinen) vervolg aan haar plannen gegeven. “Op dit moment is er nog helemaal geen platform om een Tiny House op aan te bieden. Ja, je zou het huis op Marktplaats kunnen zetten, maar dat is ook niet ideaal. Met TinyFindy.nl willen we hiervoor een oplossing bieden. Het is niet perse de bedoeling hiermee de bouw van Tiny Houses aan te jagen, maar het zou wel mooi zijn als het gebeurt.”

Maximaal 50 vierkante meter en bestemd voor bewoning

Alle Tiny Houses met een maximale woonoppervlakte van 50 vierkante meter, kunnen op de website worden geplaatst. Het maakt niet uit of het huis verplaatsbaar is of niet. Enige voorwaarde is dat de huizen beschikbaar zijn voor bewoning. De eerste vier weken is plaatsing gratis, daarna moet er een klein bedrag (vanaf 4,95 euro voor twee weken) worden betaald. Daarnaast kunnen er ook kavels, die bestemd zijn voor bewoning, online worden gezet. “Ik heb heel wat bouwers van Tiny Houses benaderd en heb veel positieve reacties gehad. Een aantal huizen zullen donderdag al online verschijnen.”

‘Nog weinig locaties voor Tiny Houses’

Ondanks het feit dat het aantal Tiny Houses in Nederland toeneemt, is de markt met circa vijftig  huizen nog vrij klein. Is er dan wel genoeg aanbod de website te vullen? “Jazeker, al zal het aanbod in de loop der tijd natuurlijk nog wel moeten groeien. In het begin zullen er meer huizen op staan dan locaties. Want locaties voor Tiny Houses zijn nog schaars. Dit is iets waar veel bouwers tegenaan lopen: ze krijgen wel veel vragen van bewoners die in Tiny Houses willen wonen, maar ze kunnen ze nog niet overal realiseren. Wij hopen dat deze woonvorm in de toekomst ook toegestaan wordt op grond dat niet is aangewezen voor bewoning. Bijvoorbeeld op landbouwgrond, dat zou ideaal zijn. Het zou de groei van Tiny Houses bevorderen.”

Woonvorm geschikt voor zo’n 3 tot 4 procent van de bevolking

Jonker verwacht dat de vraag naar Tiny Houses de komende jaren nog meer toeneemt. Al blijft het volgens haar altijd een nichemarkt. “Ik denk dat deze woonvorm geschikt is voor zo’n 3 tot 4 procent van de bevolking. Het klinkt als een vrij klein percentage, maar als je nagaat hoeveel mensen er in Nederland wonen, is dit toch een vrij grote groep.”

Bovendien gaat het volgens de oprichter niet om een ‘alternatieve groep’ die interesse heeft in wonen in een Tiny House. Jongeren, ouderen, mensen met een kleine portemonnee of juist mensen die rekening willen houden met het milieu, er zijn vele soorten mensen die graag in een Tiny House zouden willen wonen. “Lange tijd was ‘steeds groter wonen’ de norm, maar dat is het niet meer. Gezinssamenstellingen veranderen en mensen realiseren zich dat een groter huis niet altijd beter is.”

Tiny Houses ‘absoluut’ niet alleen voor de Randstad

Daarnaast zijn Tiny Houses geschikt voor veel plekken in Nederland, stelt Jonker. “Ze zijn absoluut niet alleen geschikt voor de Randstad. Het klopt dat gemeente Hengelo laatst de plannen voor de bouw van Tiny Houses heeft afgeblazen, maar niet omdat de stad in het oosten van het land ligt. Ik denk dat de gemeente nog te ‘ouderwets’ te werk is gegaan. Ze zijn waarschijnlijk met projectontwikkelaars aan de slag gegaan, maar ze hadden voor dit project beter met particulieren in zee kunnen gaan”, aldus Jonker.

Reageer op dit artikel