nieuws

5000 Amsterdamse woningen niet op de markt door Airbnb

woningbouw 686

5000 Amsterdamse woningen niet op de markt door Airbnb

Amsterdam telt zeker 6000 illegale Airbnb-hotels: appartementen, huizen en woonboten die langdurig worden verhuurd aan toeristen. Bijna 5000 woningen worden permanent verhuurd en dus ontrokken aan de woningmarkt.

Rond de 1000 woningen voldoen niet aan andere regels, zoals het maximum van vier toeristen per overnachting, en zijn daardoor illegaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse data-analist Nico van Gog, dat wordt ondersteund door Airbnb-data-expert Murray Cox uit New York, zo bericht Trouw.

Meer dan zestig dagen per jaar verhuurd

Op basis van twee verschillende rekenmethodes concluderen Van Gog en Cox dat van alle Amsterdamse verhuurplekken op Airbnb er ruim 6000 illegaal zijn, omdat deze meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. De twee analisten trekken hun conclusies op basis van data die ze zelf via ‘scraping’ van de website van Airbnb hebben vergaard.

Stijging van de huizenprijzen

Airbnb zorgt er niet alleen voor dat woningen van de markt worden ontrokken, maar zorgt ook voor een stijging van de huizenprijzen. De Amsterdammer die (een deel) van zijn woning voor de toegestane zestig dagen per jaar verhuurd, kan over dertig jaar gerekend een ton meer uitgeven aan hypotheeklasten. Volgens het Economisch Bureau van ING heeft dat fenomeen een opdrijvend effect op de Amsterdamse woningprijzen in toeristische gebieden.

Reageer op dit artikel