nieuws

WOZ-waarde Amsterdam op recordniveau

woningbouw Premium 1503

WOZ-waarde Amsterdam op recordniveau

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amsterdam is in 2017 gestegen naar een record. De geschatte woningwaarde steeg in de hoofstad met bijna 15 procent.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Amsterdam is de gemiddelde WOZ-waarde nu 290.000 euro. In 2016 was dat nog 235.000 euro. Het oude WOZ-record stamde uit 2010. Ook in de gemeente Utrecht en de gemeenten rond Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde fors toe.

Gemiddelde WOZ-waarde in Nederland steeg ook

In heel Nederland steeg de gemiddelde WOZ-waarde voor het tweede jaar op rij en kwam uit op 216.000 euro per woning. Dat is 3,3 procent meer dan een jaar eerder.

Noord-Holland streeft Utrecht voorbij

Van alle provincies, steeg de WOZ-waarde in Noord-Holland het meeste: met bijna 8 procent tot 259 duizend euro. In 2016 was de woningwaarde nog het hoogst in de provincie Utrecht. De provincie Groningen heeft met 157 duizend euro per woning de laagste gemiddelde WOZ-waarde. Wel steeg de woningwaarde ook in Groningen, al was die met 1,3 procent het laagst van alle provincies.

WOZ-waarde nog onder topniveau 2010

De WOZ-waarde volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen grofweg en met ongeveer een jaar vertraging. Dat komt doordat woningen worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland ligt nog bijna 11 procent onder het topniveau van 2010.

Ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen tellen mee

De ontwikkelingen van de WOZ-waarde en de huizenprijzen lopen niet synchroon. Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Reageer op dit artikel