nieuws

Nieuwe woonwijk bij Vlaardingen op voormalig sportpark Shell

woningbouw 3660

Nieuwe woonwijk bij Vlaardingen op voormalig sportpark Shell

De bouw van kantoren op het voormalig Shell-sportpark Vijfsluizen in Vlaardingen is van de baan. De eigenaar, ontwikkelaar OVG, wil het terrein overdoen aan Heijmans en onderhandelt over de verkoop. Heijmans zou er een heel nieuwe woonwijk met 700 tot 900 woningen willen realiseren. Dit hebben b en w van Vlaardingen bekendgemaakt.

Het voormalige sportpark ligt dichtbij de Beneluxtunnel aan het drukke verkeersplein Vijfsluizen dat Vlaardingen en Schiedam verbindt met de A4. Shell verkocht dit exclusief aan zijn werknemers voorbehouden sportterrein in 2006 aan OVG. Die wilde er een energiezuinig kantorenpark bouwen. De Rotterdamse ontwikkelaar heeft dit plan opgegeven door de verslechterde situatie op de kantorenmarkt.

Heijmans heeft nu met stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons een alternatieve ontwikkelingsvisie opgesteld voor het terrein. Het plan kenmerkt zich door een wand van hoogbouw aan de zijde van de A4 en langs de verbindingsweg tussen Vlaardingen en de A4. Beide bebouwingswanden worden voorzien van een vliesgevel. Die zal de woningen volgens de gemeente Vlaardingen behoorlijk afschermen van industrie- en verkeerslawaai. Op het binnenterrein is laagbouw gepland. Ondanks de nabijheid van industrieterreinen en een snelweg zou de luchtkwaliteit voldoen aan zowel de wettelijke normen als de streefwaarden van de WHO.

Ontwikkelingsplan gaat uit van zo’n 600 appartementen

Naast ongeveer 100 grondgebonden koopwoningen gaat het ontwikkelingsplan uit van zo’n 600 appartementen. Beleggers zullen een deel van de beoogde appartementen voor de middelbare huur (700 – 1000 euro per maand) afnemen. Huurwoningen in deze prijsklasse zijn nu schaars in Vlaardingen. Het plan voorziet verder in 60 dure huurappartementen, 60 koopappartementen en 100 appartementen met sociale huur. Tenslotte wordt gedacht aan 150 zorgwoningen met marktconforme huurprijzen.

Mogelijk verhuist het Groen van Prinstererlyceum naar de nieuwe wijk. Mocht dit niet doorgaan, dan komt er plaats vrij voor nog eens 100 tot 200 woningen. Het voormalige verenigingsgebouw van Shell blijft staan en wordt verbouwd tot een ontmoetingsruimte met horeca.

 

Reageer op dit artikel