nieuws

Marktpartijen investeren in Rotterdam Zuid

woningbouw 1444

Marktpartijen investeren in Rotterdam Zuid

Vijf grote marktpartijen gaan bijdragen aan de aanpak van de particuliere woningvoorraad in Rotterdam Zuid. Dat hebben ze deze week afgesproken met een aantal woningcorporaties en de gemeente.

Volgens de overeenkomst die de partijen maandag tekenden gaan ze gezamenlijk tweeduizend particuliere woningen grondig aanpakken. Dat gebeurt door middel van renovatie, samenvoegingen en door sloop en nieuwbouw. Marktpartijen Amvest, Syntrus Achmea, Heijmans, Dura Vermeer, Era Contour stappen in het project op verzoek van het ministerie van BZK en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).

“De tijd is gunstig, de markt trekt sterk aan”, verklaart een woordvoerder van het NPRZ. “Ook in Rotterdam Zuid valt geld te verdienen voor marktpartijen.”

In het gebied is vooral de markt voor het middensegment in opkomst, mede door de sterk stijgende prijzen en woningtekorten op de rechter Maasoever.

Carnisse

De vijf partijen hebben eerder een verkenning gemaakt van de particuliere woningvoorraad op Zuid. Ze gaan nu een business case opzetten in de wijk Carnisse, een achterstandswijk met veel particuliere huizen.

De tweeduizend particuliere woningen maken deel uit van de NPRZ-ambitie om in twintig jaar tijd 23.000 particuliere woningen te verbeteren. Naar schatting 13.000 daarvan moeten door eigenaren zelf worden opgeknapt, voor grondige aanpak van de overige 10.000 is hulp van grotere partijen noodzakelijk.

12.000 woningen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken was maandag aanwezig bij de ondertekening van de deal. Behalve de vijf marktpartijen en de gemeente tekenden de corporaties Woonbron, Woonstad Rotterdam, Vestia en Havensteder de overeenkomst.

Zij betalen mee aan de aanpak van particuliere woningen en investeren tevens fors in het eigen woningbestand. De corporaties willen de komende twintig jaar tijd 12.000 sociale huurwoningen op Zuid aanpakken.

Reageer op dit artikel