nieuws

Bouwer krijgt gelijk; gemeente moet schadevergoeding betalen

woningbouw 2016

Bouwer krijgt gelijk; gemeente moet schadevergoeding betalen

Gemeente Bronckhorst had het woningbouwplan Kerkweide-Zuid in het dorp Kranenburg niet mogen afblazen. De Hoge Raad heeft de bouw- en projectontwikkelaars die bij het project waren betrokken, in het gelijk gesteld.

“We zijn erg blij dat we de zaak nu eindelijk hebben gewonnen”, reageert Luuk Nijman, directeur plantontwikkeling van het betrokken bouwbedrijf Nieuwenhuis. “Het is een traject geweest van zeven jaar en het heeft ons veel negatieve energie gekost. Al hadden we natuurlijk veel liever die woningen gewoon gebouwd”, zo stelt hij.

Discussie en rechtszaken om woningbouwproject

Al jaren is het woningbouwproject in Kranenburg een onderwerp van discussie en rechtszaken. De gemeente besloot jaren geleden dat er 27 woningen in het dorp gebouwd moesten worden. Met bouwbedrijf Nieuwenhuis en Ronin werd hiervoor in 2009 een overeenkomst gesloten. Ruim een jaar later besloot de gemeente de plannen te schrappen, vanwege de verwachte bevolkingskrimp in de regio. Bronckhorst deed hiervoor beroep op de bepaling ‘onvoorziene toekomstige omstandigheden’, schrijft De Gelderlander.

Schadeclaim 78.000 euro niet genoeg

De bouwer en de projectontwikkelaar pikten dit niet en dienden een schadeclaim in van 1,9 miljoen euro.  De gemeente bood een schadebedrag in van 78.000 euro, maar daar namen de partijen geen genoegen mee. Het gerechtshof besloot uiteindelijk dat de bepaling ‘onvoorziene omstandigheden’ geen reden was om de woningbouwplannen zomer te schrappen. Daarop ging Bronckhorst in beroep bij de Hoge Raad. Die heeft dit beroep verworpen en de bouwer en projectontwikkelaar in het gelijk gesteld.

In gesprek over schadebedrag

Overigens betekent dit niet dat de gemeente nu direct die 1,9 miljoen euro moet betalen. De gemeente en de partijen moeten nog met elkaar in gesprek over het schadebedrag. “Onze advocaat gaat op korte termijn overleggen met de bouwer en projectontwikkelaar”, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. “Hoe hoog het bedrag wordt, dat kan ik dus nog niet zeggen.” Nijman bevestigt dit. “We hebben de kostenposten bij de gemeente ingediend en we houden ons nog steeds vast aan de ruim 1,9 miljoen euro.”

Reageer op dit artikel