nieuws

Meer dan helft woningbouwplannen Noord-Holland onzeker

woningbouw Premium 1584

Meer dan helft woningbouwplannen Noord-Holland onzeker

De kans is groot dat Noord-Holland tot 2025 te weinig woningen bouwt om iedereen te kunnen huisvesten. Dat blijkt blijkt het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De provincie heeft in principe voldoende bouwlocaties aangewezen, maar om de woningen daadwerkelijk te bouwen, moeten allerlei risico’s nog uit de weg genomen worden. Tot en met 2015 zijn er 102.000 nieuwe woningen nodig. Alle harde en zachte plannen bij elkaar opgeteld komt het aanbod uit op 137.000 woningen.

Het EIB concludeert echter dat slecht 45 procent van de plannen zonder veel vertraging of kans op uitval kan worden gerealiseerd. Aan 19 procent van de onderzochte plannen kleeft een financieel-economische belemmering. 12 procent van de onderzochte plannen heeft te maken met beleidsmatige knelpunten, waardoor er risico is op vertraging of uitval van die plannen.

5000 extra woningen nodig in noorden provincie

In de regio Alkmaar en Westfriesland is zelfs een tekort aan planaanbod. Volgens het EIB moeten er extra plannen komen voor minstens 5000 woningen.

De grootste risico’s voor de onderzochte woningbouwprojecten worden volgens de onderzoekers veroorzaakt door milieueisen en ontbrekende infrastructuur. Ook zorgen stedenbouwkundige eisen of capaciteitsproblemen bij ontwikkelaars, toeleveranciers en gemeenten voor vertraging.

Volgens het EIB moet er nog veel gebeuren om “goede realisatiepercentages” te krijgen. Ook vindt het EIB dat bouwers en ontwikkelaars hun (arbeids)capaciteit in een hoog tempo moeten opvoeren.

Bouwend Nederland maakt zich ook zorgen. “Dit onderzoek laat wederom zien dat de woningbouw moet worden versneld”, reageert Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Er worden nu te weinig en bovendien te dure woningen gebouwd. Het kan niet zo zijn dat de gewone man en vrouw geen eigen woning meer kan kopen.”

Reageer op dit artikel