nieuws

Topambtenaar: Rijk pakt regie woningbouw terug

woningbouw 6586

Topambtenaar: Rijk pakt regie woningbouw terug
Chris Kuijpers: "De elektrificering van woningen staat nog in de kinderschoenen."

De nieuwe regering gaat de teugels in de woningbouw weer in handen nemen. Gasloze nieuwbouw en versnelling van de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad krijgen topprioriteit, laat topambtenaar Chris Kuijpers weten.

“De tijd dat we de woningbouw helemaal aan de markt overlaten, is voorbij”, loopt Chris Kuipers, directeur generaal Bestuur en Wonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vooruit op het regeerakkoord. Volgens hem komt “iets meer regie aan de orde”.

Hij deed zijn uitspraken maandagavond tijdens een woningmarktdebat georganiseerd door de NVB Bouw, de Nederlandse vereniging van ontwikkelende bouwers.

‘Leuke dingen’ over duurzaamheid in regeerakkoord

Verduurzaming van de woningvoorraad staat bovenaan Kuijpers’ actielijstje. “We hebben nu zo’n zevenduizend klimaatneutrale woningen; in 2030 moeten we er twee tot drie miljoen hebben.” De nieuwe regering gaat volgens hem “leuke dingen” ten aanzien van “duurzaamheid en de gebouwde omgeving” in het regeerakkoord zetten. “Klimaat en milieu is geen hindermacht, maar ontwikkelkracht”, zei hij met gebalde vuist.

Het huidige tempo om woningen van het gas af te halen, gaat volgens hem te traag. “Zo’n 75 procent van de nieuwbouwwoningen wordt nog op gas wordt aangesloten. De elektrificering van woningen staat nog in de kinderschoenen.” Wie daarvoor verantwoordelijk is? “De hele bouwketen.”

“De verduurzaming van de woningvoorraad is een grotere uitdaging dan het antwoord op de vraag: waar gaan we die woningen plaatsen, in de stad of daarbuiten?”, vindt Kuijpers. “Dat vind ik een discussie van de oude tijd.” Volgens hem moeten nieuwe woningen zowel in als buiten de stad gebouwd worden. “Regionaal kan dat het beste bepaald worden.”

Waar lokale overheid faalt, gaat Rijk ingrijpen

Om grotere stappen qua duurzaamheid te maken, moet de overheid activistischer worden en condities stellen, bijvoorbeeld bij gasloos bouwen. “Dat is misschien wat we te weinig gedaan hebben. Het aanpassingsvermogen van de overheid is een aandachtspuntje.”

Ook moet vaart gemaakt worden met bouwen. Waar de markt en lokale overheden falen, gaat het Rijk ingrijpen, kondigde Kuijpers aan. Dat er bijvoorbeeld nog steeds geen woningen gebouwd worden op het voormalige vliegveld Valkenburg, waar duizenden woningen gepland staan, stoort hem. “Katwijk wil het bestemmingsplan niet maken.” Het Rijk gaat zich in deze kwestie mengen, verzekerde hij.

Reageer op dit artikel