nieuws

Ruimte gevonden voor 300.000 woningen op 73.000 locaties in regio Amsterdam

woningbouw Premium 2110

Ruimte gevonden voor 300.000 woningen op 73.000 locaties in regio Amsterdam

In de regio Amsterdam is in de komende 20 jaar ruimte gevonden voor de bouw van 297.000 woningen. Tot die conclusie komt de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De aangesloten gemeenten vonden na extra inspanningen iets meer dan 73.000 nieuwe locaties.

Volgens het bestuurlijke samenwerkingsverband is er in de periode tot 2040 vraag naar 230.000 woningen. In principe kan de regio daarmee aan de behoefte voldoen, maar dan is wel haast geboden en moeten gemeenten, bouwers en ontwikkelaars wel de handen ineen slaan, waarschuwt de Metropoolregio. De tekorten lopen hard op, zeker sinds de economie weer groeit.

Versnelde bouw van 60.000 woningen

Op de korte termijn is het plan om de bouw van 60.000 woningen voor 2020 te versnellen.  Daarvoor wordt een roulerend team ambtenaren ingezet om de administratieve zaken sneller af te handelen, laat een woordvoerder van de Noord-Hollandse gedeputeerde Joke Geldhof voor Wonen weten. In de afgelopen jaren was er juist een tekort ontstaan aan ambtenaren die zich met bouwplannen bezighouden.

Extra huizen door transformeren en verdichten

De nieuwe huizen komen vooral in bestaand stedelijk gebied, waar bijvoorbeeld door transformatie van gebouwen en gebieden extra  woningen worden toegevoegd. Een ander deel van de extra capaciteit komt voort uit verdichting van bestaande plannen, waarbij er meer woningen op de betreffende locaties kunnen komen. Het gevolg kan zijn dat meer gestapeld wordt gebouwd of kleiner.

Beperkende contouren door Schiphol en natuur

De regio heeft een kaart opgesteld met de potentiele locaties en OV-knooppunten, maar ook met beperkende contouren als de geluidszones rond  Schiphol en vliegveld Lelystad, Natura 2000 en grondwatergebieden.

De druk op woningmarkt in de 33 aangesloten gemeenten blijft hoog. Vooral goed bereikbare en betaalbare woningen zijn moeilijk te vinden. Bij de MRA zijn naast gemeenten ook de provincies Noord-Holland en Flevoland aangesloten.

Reageer op dit artikel