nieuws

Zelfs perfect uitgevoerd faalt Grenfell-gevel jammerlijk

woningbouw 2547

Zelfs perfect uitgevoerd faalt Grenfell-gevel jammerlijk

Zelfs met alle fire-stops en andere details perfect uitgevoerd zou de gevel van de Grenfell tower gemakkelijk vlam hebben gevat. Dat constateert het Britse testinstituut BRE na uitvoerige brandproeven.  

Direct na de dodelijke brand in de Londense woontoren op 14 juni werden al aluminiumcomposietpanelen onderworpen aan brandproeven. Nu hebben de onderzoekers van het Britse bouwonderzoeksbureau gekozen voor een bredere aanpak. De complete gevelsystemen worden beproefd, inclusief isolatiemateriaal, montagerails, afstandhouders en de zogeheten fire-stops die in Engeland verplicht zijn bij hoogbouwprojecten. Die moeten de luchtspouw compartimenteren, zodat de brand zich niet te snel verspreidt.

Hand gelicht met montagevoorschriften

Bij de Londense woontoren waren horizontale fire stops ingezet die uitzetten bij hoge temperaturen en de spouw afsluiten. Verticaal waren er strips met minerale wol aangebracht die met voorspanning werden gemonteerd en zo voor een afdichting zorgen. Hoe zorgvuldig de aannemer bij de renovatie van de Grenfell-toren te werk is gegaan is niet bekend. Er zijn ernstige verdenkingen dat hij de hand heeft gelicht met de montagevoorschriften, maar dat wordt nog onderzocht door forensisch experts.

De onderzoekers van BRE hebben het gevelsysteem bewust zo goed mogelijk nagebouwd, volgens de hoogste kwaliteitseisen. Niettemin faalde de opstelling vrij snel en sloeg de brand in de 9 meter hoge testopstelling snel om zich heen. Het Britse bouwtoezicht DCLG vaardigde onmiddellijk een schrijven uit naar gebouwbeheerders om deze systemen

Resultaten direct openbaar

Het onderzoek is het eerste uit een serie waarbij de komende weken meerdere varianten van de Grenfell-toren worden beproefd. Behalve met PIR worden ook gevels met steenwol beproefd.  Daarnaast worden drie varianten van het kernmateriaal van het aluminiumcomposiet onderzocht. Alle onderzoeksresultaten worden zo snel mogelijk gepubliceerd, zodat gebouweigenaren en beheerders direct maatregelen kunnen treffen.

Reageer op dit artikel