nieuws

Na vijf jaar akkoord over reparatie ingestorte gevels

woningbouw Premium 2637

Na vijf jaar akkoord over reparatie ingestorte gevels

De ingestorte gevels van elf panden aan de Parkweg in Schiedam worden eindelijk hersteld. Na vijf jaar touwtrekken met projectontwikkelaar Bemog gaan bewoners akkoord met de gevelreparatie. De gemeente gebruikte bestuursdwang om de zaak te forceren.

Na jaren van procederen en praten accepteren de bewoners uiteindelijk toch een voorstel tot herstel van Bemog. Dat wilde niet meer doen dan de schade herstellen, de bewoners eisten compleet nieuwe gevels. “We moeten dit slikken, we hebben geen keuze. Absurd!”, zegt Nusret Boz, die het woord voert namens de bewoners. Ze laken de gemeente voor het toepassen van bestuursdwang.

De gemetselde penanten van de gevels kwamen in 2012 naar beneden. Onderzoek wees uit dat aannemer IBC Bouw bij de bouw in 2003 missers had gemaakt. De dilatatievoegen waren te klein of ontbraken en de gebruikte spouwankers waren te kort. Er ontstond een impasse toen de kopers van de woningen om compleet nieuwe gevels vroegen, om kleurverschillen en reparatiesporen te voorkomen, en de ontwikkelaar niet verder wilden gaan dan herstel. Compleet nieuwe gevels zouden 10.000 euro extra kosten.

Gemeentelijk dwangbevel

De hekken die de gemeente plaatste rond de getroffen panden om de veiligheid van voorbijgangers te waarborgen, staan er vijf jaar later nog. De bewoners zijn boos omdat zij uiteindelijk een gemeentelijk dwangbevel ontvingen. Boz: “Wij zijn slachtoffer, dat bevel had niet naar ons gemoeten.”

De gemeente wast haar handen in onschuld. Vanuit haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid op straat kan ze alleen de huiseigenaren aanspreken.  “Wij weten dat zij dit probleem niet hebben veroorzaakt, daarom hebben ze ook zoveel tijd gekregen”, aldus een woordvoerder.

Ontwikkelaar Bemog hoopt dat Heijmans dit najaar nog aan de slag kan met het gevelherstel. Er moet nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De ontwikkelaar verwacht dat de hersteloperatie drie maanden werk vergt.

Onderzoek naar schadeclaim

De bewoners laten onderzoeken of ze een schadeclaim kunnen indienen. Ze hebben kosten gemaakt aan gerechtelijke procedures en inhuren van advocaten, schade-experts en bouwadviseurs.

Reageer op dit artikel