nieuws

Eensgezindheid over zwaar beroep-pensioen

woningbouw 2380

Eensgezindheid over zwaar beroep-pensioen

De bouw reageert enthousiast op het onderzoek over zware beroepen, dat laat zien dat een eerder pensioen haalbaar is.

“Hier hebben we wat aan”, reageert een “blije” Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen & Wonen op het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. “Vreemd dat we hierover in Nederland nog steeds discussie hebben. In de ons omringende landen zijn allang afspraken gemaakt.” Hij roept de politiek op om werk te maken van eerder stoppen met werken voor zware beroepen. “Kijk, het kan, het is gerechtvaardigd, doe het dan ook!”

Volgens hem moet de discussie over zware beroepen, die ingezakt was, weer aangezwengeld worden. “Eind vorig jaar werd de AOW met een aantal maanden opgehoogd. Verschillende FNV-leden zeiden: ‘Dit kan toch niet!’ Niet alleen de ouderen, ook veel jongeren.”

De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) trok eerder dit jaar ook aan de bel. Sommigen beroepen worden zo “zwaar belast dat het een keer ophoudt”, aldus een bedrijfsarts. “Kraakbeen bijvoorbeeld is op een gegeven moment gewoon versleten.”

Zwaar beroep in de bouw: stukadoor

Zwaar beroep in de bouw: stukadoor

Een vloer en een wand krijg ik niet op werkhoogte

Werkgevers reageren “verheugd” op het onderzoek. Hendrik Ruys, voorzitter van de ondernemersvereniging van afbouwbedrijven NOA zegt nooit stil te hebben gestaan bij het feit dat afbouwers eerder beginnen met werken en een lagere levensverwachting hebben en dat ze daardoor relatief veel AOW-premie betalen en weinig AOW uitgekeerd krijgen.

Volgens hem kunnen afbouwers “budgetneutraal” eerder met pensioen. Ruys vindt het “eerlijk en rechtvaardig” dat mensen met zware beroepen eerder met pensioen mogen. “Als je 17 jaar bent en begint met werken en vijftig jaar later stopt, is dat wat anders dan dat mijn boekhouder op zijn 26ste begint en na veertig jaar stopt.”

Natuurlijk moet er ook aandacht blijven voor het verlichten van beroepen. Daar is Ruys, die zelf een vloerenbedrijf heeft, voortdurend mee bezig. “Maar een vloer en een wand krijg ik niet op werkhoogte.”

Personeel weer koesteren

Als er een regeling voor een eerder pensioen komt, wordt het volgens hem voor werkgevers “zonder meer” aantrekkelijker om ouderen aan te nemen. Nu liggen veel kosten, zoals bijvoorbeeld bij ziekte, bij de werkgever. Flexibele contracten, zoals payrolling, zijn in opmars. “Een ongezonde tendens”, vindt Ruys. Ouderen met een zwaar beroep worden gezien als “risicofactor”. Dat moet anders. “We moeten personeel weer koesteren.”

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed deze week een handreiking. Het ministerie stelt 12,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. “Het is heel belangrijk dat mensen met plezier en gezond blijven werken. Daar investeren we graag in”, zegt Klijnsma.

Een lastige vraag bij het uitwerken van een regeling voor een zwareberoepenpensioen is nog wel: hoe om te gaan met zzp’ers? Het onderzoek van het EIB betrof alleen werknemers. “Verplicht verzekeren”, is de oplossing van FNV’er Peter Roos.

 

Lees ook deze verhalen over zware beroepen:

Vloerenondernemer Ron Kastelein: ‘Werk in het vloerenwereldje is gewoon zwaar.’

Onderzoek EIB: Doorbraak in discussie zware beroepen 

Interview Taco van Hoek, directeur EIB: ’60 procent haalt zijn pensioen niet…dan klopt er iets niet’

 

Reageer op dit artikel