nieuws

Appartementen in oude ministerie Verkeer & Waterstaat

woningbouw 3293

Appartementen in oude ministerie Verkeer & Waterstaat

Het oude ministerie van Verkeer en waterstaat is voor 43 miljoen euro verkocht aan Impact Vastgoed. In en rond het complex op de rand van Scheveningen (Plesmanweg) komen 225 appartementen.

 

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het oude ministerie in november te koop gezet, ruim voordat minister Schultz met haar ambtenaren vertrok naar de omgebouwde Rijnstraat (het oude VROM-gebouw).

Hier was het wachten op de minister

Het markante pand aan de Plesmanweg is nu verkocht aan de hoogste bieder. In het monumentale gedeelte vlakbij Madurodam komen 65 appartementen. Het eerste deel is in 1940 opgeleverd als hoofdkantoor van de KLM. Wie goed kijkt ziet dat nog altijd terug in de bakstenen gevel van het hoofdgebouw.

De witte aanbouw uit de jaren 80 wordt gesloopt. Op het terrein komt nieuwbouw met nog eens 160 appartementen. Daarnaast is er op kleine schaal ruimte voor kantoren, horeca, cultuur en ontspanning. Er komen 350 ondergrondse parkeerplaatsen.

Grote klapper

Van de 225 appartementen valt 30 procent in de sociale huursector. De rest zit in het hogere segment, waaronder service-appartementen en appartementen voor short stay. De groenvoorzieningen op het complex sluiten aan bij het groene karakter van de omgeving.

Plesmanweg 1, Den Haag
Beeld: Bas Kijzers

De verkoop van de Plesmanweg is eindelijk weer een grote klapper voor het Rijksvastgoedbedrijf. De opbrengst is nog niet zo hoog de oude rechtbank aan de Amsterdamse Prinsengracht. Het grachtenpand bracht ruim 61 miljoen euro op en wordt omgebouwd tot hotel. Het recent verkochte paleis Soestdijk bracht maar 1,7 miljoen euro op. Het afstoten van overtollig rijksvastgoed gaat nog door: er staan nog de nodige gevangenissen, ministeries kantoren en villa’s te koop.


Transformatie Verkeer & Waterstaat

 • Verkoper: Rijksvastgoedbedrijf
 • Koper: Impact Vastgoed
 • Opbrengst: 43 miljoen euro
 • Adres: Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag
 • Bestemming nu: Kantoor
 • Oppervlakte (BVO): ca. 40.000 m²
 • Perceelgrootte: 27.666 m²

  Afstootstrategie Rijksvastgoedbedrijf

  Stap, Percentage in portefeuille, Voorbeeld
  I. Courant te verkopen, 5, Paleis Justitie Prinsengracht Amsterdam
  II. Courant, maar herbestemming, 10-15, Van belastingkantoor Utrecht naar studentenwoningen
  III. Complexe herbestemming, 70-80, Van munitiemagazijnen Ommen naar natuurzorginstelling
  IV. Gebiedsontwikkeling/sloop, 1-2, Vliegkamp Valkenburg wordt duurzame woonwijk

  Bron: Rijksvastgoedbedrijf


Reageer op dit artikel