nieuws

Zorg op maat vraagt om brandveiligheid op maat

woningbouw Premium 2290

Zorg op maat vraagt om brandveiligheid op maat

De Rotterdamse brandweer stichtte gisteren met succes brand in verpleeghuis Antonius. Doel: het testen van een watermistinstallatie. Als blijkt dat de overlevingskans erdoor toeneemt, wil de gemeente plaatsing vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning financieren. 

Aan het enthousiasme van de brandweer ligt het deze middag niet. Onder grote publieke belangstelling zet een brandspecialist met drie aanmaakblokjes en een kwart fles lampenolie een zitbankje in lichterlaaie. Normaal gesproken brandt de rest van het interieur – kasten, tv, tapijt – al snel mee. Maar in de leegstaande woonunit steekt de watermistinstallatie daar een stokje voor. De nevel koelt de rook en remt de ontwikkeling van het vuur. “Bovendien zorgt ons systeem ervoor, anders dan een klassieke sprinkler, dat de brand overleefbaar is. Ook voor mensen die niet weg kunnen komen”, vertelt Willem Nater van Q-Fog, terwijl rook- en mistflarden uit de beslagen ramen komen. Of dat klopt, moet blijken uit analyse van de meetgegevens die het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en Effectis verzamelen.

Q-fog is een mobiel systeem bestaande uit een tank met 130 liter water en een pomp met elektromotor. Een duo-sensor-brandmelder activeert het systeem razendsnel bij brand. Vervolgens verspreidt zich gedurende 15 minuten een fijne nevel. Lang genoeg om de brandweer te alarmeren en effectief genoeg om een ruimte van 30 vierkante meter te behappen, claimt de producent. Die kan wijzen op ervaringen in Scandinavië. Van de 1700 Q-fogs die daar de afgelopen jaren werden geplaatst bij ‘risicopersonen’, is inmiddels 10 procent inmiddels een keer ingezet. “Altijd levensreddend”, verzekert Nater. “Ons systeem is niet gebouw- maar individugericht. Ideaal in een tijd dat ouderen steeds langer thuis wonen.”

Risicoklanten

Gemiddeld 20 op de 50.000 mensen geldt als risicoklant. Door bij elk van hen een Q-fog systeem te plaatsen, voorkom je gemiddeld tenminste één brand per jaar. Een gemiddelde woningbrand kost 100.000 euro, dus je hebt investering zo terugverdiend, rekent Nater voor. Een compleet systeem kost zo’n 4500 euro.

Bij het nablussen zetten de brandweerlieden toch hun persluchtmasker op. Metingen van de gehaltes koolmonoxide, stikstof, zuurstof en giftige stoffen moeten uitwijzen hoe schadelijk de rook is. Valt de analyse positief uit, dan overwegen de gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond watermist op grotere schaal in te zetten in woonruimtes van kwetsbare en minder zelfredzame personen. “Daarbij bekijken we ook of financiering vanuit de WMO mogelijk is”, zegt Rob Vermaat van Bouw- en Woningtoezicht. “Zorg op maat betekent voor ons ook brandveiligheid op maat.”

Reageer op dit artikel