nieuws

Steeds meer vingers wijzen naar gevel van Londense rampflat

woningbouw 3649

Steeds meer vingers wijzen naar gevel van Londense rampflat

Een schoorsteen-effect achter de gevelpanelen van aluminiumsandwich heeft de brand in de Londense Grenfell toren vermoedelijk  aangewakkerd.

Dat melden steeds meer experts in de Engelse media. Het dodental van de brand in de 24 verdiepingen tellende woonflat staat inmiddels op 17.  Maar de vrees  bestaat dat dit aantal flink zal oplopen. Er zijn nog tientallen bewoners vermist en in de ziekenhuizen liggen nog meer dan 80 gewonden

Grenfell tower is gebouwd in 1974, zes jaar na de beruchte explosie van woonflat Ronan Point in Londen. Toen stortte een complete hoek van een 23 verdiepingen tellende woonflat in na een gasexplosie.  Dat gebeurde een week na oplevering en de flat moest direct onbewoonbaar verklaard.  De voortschrijdende instorting was aanleiding voor een grootscheepse herziening van de Britse bouwregels.  In elke opleiding constructieleer en discussie over tweede draagweg en constructieve veiligheid komt Ronan Point langs.

Kantelpunt in bouwregelgeving

Het heeft er alle schijn van dat de brand van woensdag eenzelfde kantelpunt in de Britse bouwregelgeving zal betekenen. De regering is al een grootschalig onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand en de mechanismen die er aan ten grondslag lagen.

De grauwe sociale woningbouwtoren in de luxe wijk Kensington werd in de jaren 2015 en 2016  ingrijpend gerenoveerd. Daar ging een lange overlegfase aan vooraf waarin eigenaar KCTMO overleg voerde met de ongeveer 500 bewoners van de 120 huurappartementen. Voor bewoners die tijdens de werkzaamheden niet in hun huis wilden verblijven was een wisselflat beschikbaar op één van de onderste verdiepingen.

Behalve de gevel werden bij de renovatie ook de installaties aangepakt. De renovatie werd uitgevoerd voor 8,7 miljoen pond door aannemer Rydon. Die besteedde de bouw van de voorzetgevel op haar beurt aan bij Harley Facades  dat 2,6 miljoen pond in rekening bracht.  Met hefsteigers verankerde Harley  de aluminiumsandwichpanelen met een kern van PIR-isolatie tegen de gevel. Daarna werden de ramen vervangen door isolatieglas. Arconic Reynolux leverde de gevelpanelen.  De PIR-isolatie was afkomstig van leverancier Celotex.

Reageer op dit artikel