nieuws

Engelse heksenjacht gevelpanelen slaat nog niet over naar Nederland

woningbouw 2835

Engelse heksenjacht gevelpanelen slaat nog niet over naar Nederland

Terwijl in Engeland de jacht op gevelpanelen van aluminiumcomposiet geopend is en zelfs in Duitsland al een woontoren is ontruimd,  blijft het in Nederland nog kalm. Er zijn nog geen ongeooorloofde toepassingen gevonden van de panelen van Reynobond of andere vergelijkbare aluminiumcomposieten.

Naar aanleiding van de dodelijke brand in de Grenfell toren zijn er in tal van Nederlandse gemeenten raadsvragen gesteld over toepassing van de bewuste gevelplaten bij woontorens binnen de eigen gemeentegrenzen. Daar zijn volgens volgens Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht tot nu toe geen alarmerende antwoorden op gekomen. “Er is nog geen aanleiding voor nader onderzoek. Die conclusie trekt de minister ook. We hebben niet de indruk dat het veel is toegepast op hoge woongebouwen.”

Dat wil niet zeggen de platen van aluminiumcomposiet  niet zijn toegepast in Nederland.  Diverse Ikea-vestigingen zijn bijvoorbeeld uitgerust met Reynobond-panelen. Producent Arconic maakt op haar website ook goede sier met het kantoor van Fluor in Hoofddorp. Ook de gevels van diverse schoolgebouwen zijn met de panelen bekleed, maar daar is steevast gekozen voor de brandveilige variant met een kern op minerale basis en niet met polyethyleen.

Pavlov reactie

Bert Lieverse van de brancheorganisatie van gevelbouwers VMRG ziet voorlopig ook weinig aanleiding voor een grote raadpleging onder haar leden. Hij noemt de reactie in Engeland en inmiddels ook in Duitsland,  een Pavlov-reactie, al begrijpt hij het wel. Maar het lijkt hem sterk dat het dramatische verloop van de brand in de Grenfell-toren alleen maar is toe te schrijven aan de  gevelpanelen waarvan niet de onbrandbare variant is gebruikt.  “Het gaat er ook om hoe het is gemonteerd en om andere brandveiligheidsvoorzieningen in de gebouwen.” Er is volgens Lieverse een goede reden dat er hier nog geen heksenjacht is ontstaan op de aluminiumcomposiet panelen. “Volgens mij hebben we in Nederland onze zaakjes wel goed op orde. De normcommissies doen hun werk en er zijn veel controlemechanismen die er voor zorgen dat iedereen daadwerkelijk volgens de normen bouwt.”

Leverancier van de Reynobond-platen in Nederland is Vink Kunststoffen te Didam. Zij hebben ook de panelen met de polyethyleenkern in het schap liggen. “We zijn geen  exclusieve dealer”, verzekert marktgroepmanager  Jan Henjes van Vink Kunststoffen.  “Dat mag niet vanwege Europese mededingingsregels. Maar we zijn een belangrijke speler. Ook op de Engelse markt trouwens. We schamen ons niet voor het product.“

Dat is ook ongeveer het enige dat hij kwijt wil.  Hoewel Henjes bezorgde klanten naar eigen zeggen uitvoerig te woord staat, verwijst hij naar producent Arconic voor een officiële reactie naar de pers. Arconic is een divisie van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa die zich vorig jaar afsplitste. De firma  levert aluminiumcomposieten voor de transportsector, luchtvaart en de bouw.

De producent met fabrieken in Frankrijk en de Noord-Amerika hield zich opmerkelijk stil in de eerste dagen na de ramp in Londen. Terwijl aannemer Rydon, gevelbouwer Harley, isolatieleverancier Celotex en verwerker van de panelen Omnis Exteriors allemaal statements gaven over hun rol bij de recente renovatie van de Grenfell toren,  hulde Arconic zich in stilzwijgen.

Rumoerig weekeinde

Pas op 26 juni, na een rumoerig weekeinde waarin in Londen vijf flats werden ontruimd en de gevelplaten van tientallen andere flats door heel Engeland werden gedemonteerd bracht Arconic een officiële verklaring naar buiten. Ruim anderhalve week na de brand die tot nu toe aan 79 mensen het leven kostte. De producent stelt dat het duidelijk de passende parameters heeft aangegeven, maar dat het aan lokale overheden is om te bepalen onder wat voor omstandigheden kan worden toegepast. “Ons product is één component in het complete gevelsystem, en het is niet aan ons om te controleren of het eindproduct aan de lokale bouwregels voldoet.” Omdat er zoveel onrust is en in afwachting van de uitkomst van alle onderzoeken heeft Arconic de PE-platen nu wel wereldwijd uit de markt gehaald voor hoogbouwtoepassingen.

Terughoudende reactie

Alle lopende onderzoeken zijn ook de reden dat Lieverse van de VMRG terughoudend is in zijn reacties. “We moeten kijken wat eruit komt.”  Ankersmit van de VBWT sluit zich daarbij aan. “Hoogstwaarschijnlijk was er meer aan de hand dan alleen de gevelpanelen. Er was bijvoorbeeld geen brandmeldinstallatie. Over het functioneren van de rookafzuiging bestaat ook twijfel. Bij een hotelbrand in Dubai een paar jaar terug waar gevelpanelen een belangrijke rol speelden in de verspreiding, was de afloop uiteindelijk niet fataal, doordat de hotelkamers gesprinklerd waren. De brand sloeg wel op een paar plekken van de gevel naar binnen, maar werd daar direct geblust door de sprinklerinstallatie. Daardoor bleef de schade beperkt.  Dat alle aandacht zich nu lijkt toe te spitsen op de gevelplaten, is misschien niet helemaal terecht, maar zo gaat het nu eenmaal.”

Messen worden geslepen

Ondertussen verhardt de strijd in Engeland verder en worden de messen geslepen. De politiecommissaris die het onderzoek leidt overweegt een aanklacht voor dood door schuld  in te dienen. Tegelijkertijd , dreigt aannemer Rydon met juridische stappen tegen het bestuur van de Londense deelgemeente Camden. Dat besloot vorige week tot ontruiming van vijf flats die eerder door Rydon bij een renovatie met de Reynobond platen waren uitgerust. Bij de bekendmaking van dat besluit werd de reputatie van Rydon volgens de aannemer flink door het slijk gehaald. Terwijl het bedrijf zich, volgens haar eigen verklaring keurig aan alle regels heeft gehouden.

Aan dergelijk moddergooien moeten we ons hier maar niet bezondigen, stelt Lieverse. “De industrie heeft hier altjjd haar verantwoordelijkheid genomen en zal dat blijven doen. Laten we even proberen de kalmte te bewaren.”

Reageer op dit artikel