nieuws

PVV wil actieplan goedkope woningen, minister voor Wonen niet

woningbouw Premium 2127

PVV wil actieplan goedkope woningen, minister voor Wonen niet

De PVV wil dat de productie van goedkope nieuwbouwwoningen een impuls krijgt. Minister Plasterk niet: “Starters kunnen meer lenen dan voor de crisis.”

Dat blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen van PVV’er Alexander Kops. Kops maakt zich zorgen over het aantal goedkope woningen dat op de markt beschikbaar is. Hij doelt op huizen met een prijs van 200.000 euro of lager, las begin mei een artikel van de NOS en klom in de pen.

Plasterk lijkt zich er niet over op te winden. Extra maatregelen zijn volgens hem niet nodig. “Er bestaan reeds verschillende regelingen die gericht zijn op starters.” Hij wijst in dat kader op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) waarmee huishoudens een rentekorting kunnen krijgen en op gemeentelijke startersleningen. Bovendien is hij al langer in gesprek met woningmarktregio’s om te bezien hoe de bouwproductie omhoog kan.

Hoe groot het tekort aan goedkope nieuwbouwwoningen is, durft Plasterk niet te zeggen. “Het huidige woningtekort in Nederland geraamd op 134.000 woningen. Het is de verwachting dat dit oploopt naar 196.000 woningen in 2018 en dan weer daalt tot 171.000 woningen in 2025. Het is niet bekend in welke mate het geschatte te kort betrekking heeft op het segment koophuizen tot 200.000 euro.”

Meer lenen

De minister benadrukt dat de positie van starters relatief gunstig is, ondanks de stijgende huizenprijzen en de aangescherpte leennormen. “Daartegenover staat dat huishoudens door de daling van de rente en groei van inkomens gemiddeld meer kunnen lenen dan voor de crisis.”

Bouw loopt altijd achter de feiten aan

Plasterk schrijft verder dat de bouwproductie traditiegetrouw achter de feiten aanloopt. “Het lijkt aannemelijk dat we de afgelopen periode te maken gehad hebben met een inhaalvraag. De lage rente heeft geleid tot een verdere toename van de vraag. Woningbouw reageert vanzelfsprekend vertraagd op de toenemende vraag, zeker in een dichtbevolkt land zoals Nederland.”

Minister voor Wonen: Gemeenten zijn verantwoordelijk

De minister is het met Kops eens dat de woningbouwproductie omhoog moet, maar legt de bal bij gemeenten. “De verantwoordelijkheid om te zorgen dat het aanbod voldoende aansluit bij de vraag ligt op decentraal niveau.”

Neemt niet weg dat de bouwproductie volgens de PvdA-minister de afgelopen jaren flink is toegenomen. Op basis van bouwplannen van gemeenten veronderstelt hij dat die productie de komende jaren hoog blijft. “Daarmee komt doorstroming op gang die ook voor starters kansen biedt.”

In gesprek

Plasterk is al langer in gesprek met de woningmarktregio’s om uit te vinden hoe de bouwproductie een positieve impuls kan krijgen. Die gesprekken gaan over het totale aanbod en niet specifiek over goedkope woningen.

Reageer op dit artikel