nieuws

Nieuwbouw doet het beter in bovenste helft Nederland

woningbouw Premium 31

De verkopen van nieuwbouwwoningen trekken in de noordelijk gelegen provincies sterker aan dan in de rest van Nederland.

Dat blijkt uit het rapport Thermometer Koopwoningen van de NVB dat donderdag is gepubliceerd. In de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland werden in 2016 minstens 20 procent meer nieuwe woningen verkocht dan het jaar ervoor.

Minder nieuwbouw in Noord-Brabant

De zuidelijke provincies blijven bijna allemaal achter. In Noord-Brabant is de verkoop van nieuwbouwwoningen zelfs met 3 procent gedaald.

Uitzondering is Limburg: daar stegen de woningverkopen het afgelopen jaar het snelst van alle provincies: met 35 procent. Omdat Limburg qua woningbouw altijd een relatief kleine provincie is, kunnen enkele projecten echter grote invloed hebben op de stijging van de woningverkopen. In 2015 werden in de zuidelijk provincie 794 nieuwbouwwoningen verkocht, het jaar erna bijna 300 meer.

In Noord-Holland werd in absolute aantallen de grootste stijging van de woningverkopen gemeten. In 2016 werden ruim 6200 nieuwbouwwoningen verkocht, 1.070 meer dan het jaar ervoor.

 

Nieuwbouwwoning domineert

Opvallend aan de nieuwbouwmarkt is verder dat eengezinswoningen relatief vaker over de toonbank gaan. Acht op de tien verkochte woningen is eengezinswoning. Enkele jaren terug was dat nog zes op de tien.

Volgens de NVB heeft dat met angst voor onverkoopbare projecten te maken. “Ontwikkelaars hebben tijdens de crisis de appartementenmarkt massaal de rug toegekeerd.”

Doorstromers kopen dure woningen

Dat appartementen minder verkocht worden zal ook te maken hebben met het soort koper dat op de woningmarkt actief is. Dat zijn steeds meer doorstromers. Ongeveer 30 procent van de verkochte nieuwe woningen is op dit moment duurder dan drie ton tegenover 23 procent vorig jaar.

Reageer op dit artikel