nieuws

Jongste huizenkopers wonen in Urk

woningbouw Premium 82

Je bent jong en je koopt een huis. Dat gebeurt steeds minder, blijkt uit cijfers van het CBS. In oudere wijken van grote steden kopen jongeren nog wel. En in Urk.

De jongste huizenkopers wonen in Urk. In het vissersdorp koop je een huis als je 33,8 jaar bent. Een stuk jonger dan in de rest van Nederland, waar het gemiddelde op 39,4 jaar ligt.

Vier jaar later kopen

Tussen 2010 en 2016 ging de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper (van bestaande woningen) met vier jaar omhoog, blijkt uit onderzoek van het Kadaster en het CBS. De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking steeg met 1,6 jaar.

Volgens de onderzoekers hangt de stijging van de leeftijd waarop men een huis koopt mogelijk samen met de strengere hypotheekregelgeving sinds 2013. Hierdoor is het vooral voor starters steeds moeilijker geworden om een woning te kopen. Starters op de woningmarkt zijn doorgaans jonger.

Oudere wijken wel haalbaar

In de oudere wijken van de grote steden kunnen jongere kopers nog wel aan hun trekken komen. In de Amsterdamse wijk Tuindorp Nieuwendam was de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper vorig jaar 32 jaar. Aan de andere kant van de stad, in de Prinses Irenebuurt (Amsterdam-Zuid), is de huizenkoper veel ouder: 48 jaar.

Wijken voor ouderen

Ook in Den Haag lijken sommige wijken niet toegankelijk voor jongeren. Zo zit er bijna twintig jaar leeftijdsverschil tussen kopers in de Groente en Fruitmarkt (34,4 jaar) en Westbroekpark en Duttendel (53,1 jaar).

Na Urk wonen de jongste huizenkopers in Zwartwaterland (34,2 jaar) en Sliedrecht (35,0 jaar).

Reageer op dit artikel