nieuws

Twee keer zoveel woningen op Hembrugterrein Zaandam

woningbouw 155

Twee keer zoveel woningen op Hembrugterrein Zaandam

Het Rijksvastgoedbedrijf zet dit voorjaar het Hembrugterrein in Zaanstad te koop. De gemeente Zaandam heeft met een aanpassing van het bestemmingsplan alvast de bouw van twee keer zoveel woningen mogelijk gemaakt.

Dat blijkt uit berichtgeving van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Zaandam. Het Hembrugterrein is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het voormalige Defensieterrein is een van de grootste herontwikkelingslocaties van Europa. De afgelopen jaren heeft het Rijk stevig geïnvesteerd in het gebied. Het terrein is toegankelijk en veilig gemaakt, bodem werd gesaneerd, gebouwen zijn wind- en waterdicht gemaakt en er is stroom, water, riolering en (deels) glasvezel aangelegd.

De ontwikkeling op het terrein is zo voortvarend gegaan dat er een “natuurlijk moment is aangebroken” om het terrein over te dragen aan een marktpartij, aldus de eigenaar. Het Rijksvastgoedbedrijf is daarom gestart met de voorbereiding van de verkoop van het Hembrugterrein.

De toekomstige eigenaar kan het terrein verder door ontwikkelen tot een eigenzinnig en bruisend woon-werk gebied waarbij er in totaal ruimte is voor 180.000 vierkante meter bruto vloeroppervlakte.

Belangstelling marktpartijen

De tender zal waarschijnlijk kunnen rekenen op veel belangstelling van marktpartijen. Het Hembrugterrein is een van de laatste grote ontwikkellocaties in Metropoolregio Amsterdam. In dit gebied en in Amsterdam in het bijzonder stijgen de woningprijzen én het woningtekort sinds 2014 in sneltreinvaart. Zaandam had aanvankelijk een bestemmingsplan opgesteld dat voorzag in de bouw van 500 woningen.

Vorig najaar stelde het gemeentebestuur voor dat aantal te verdubbelen naar 1.000 woningen op een oppervlak van 120.000 vierkante. Volgens de gemeente is er grote behoefte aan woningen in Zaanstad en in de regio. Het gemeentebestuur heeft met dit voorstel ingestemd.

In het gebied blijven volgens Zaanstad voldoende aantrekkelijke plekken voor bedrijven. Op dit moment zijn er al meer dan dertig ondernemingen actief op het Hembrugterrein.

Reageer op dit artikel