nieuws

Stijging afgegeven bouwvergunningen in vierde kwartaal

woningbouw 55

Stijging afgegeven bouwvergunningen in vierde kwartaal

Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van 2016 uitgekomen op ruim 16.000. Dat is het hoogste aantal binnen een kwartaal in zes jaar tijd en bijna een derde meer dan een jaar eerder.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

In totaal werd vorig jaar voor 51.000 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 5 procent minder dan in 2015. Vooral in het eerste halfjaar bleef het aantal verstrekte vergunningen achter.

Het aantal koopwoningen – ruim 35.000 – lag ruim 2 procent lager dan in 2015. Doordat woningcorporaties minder bouwden, daalde het aantal nieuwe huurwoningen waarvoor een vergunning is verleend met 10 procent tot bijna 16 duizend.

“Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen ligt in 2016 weliswaar hoger dan het dieptepunt van 2013, maar is zeker nog niet terug op het niveau van voor de crisis”, constateert het CBS. In de hoogtijperiode werd voor zo’n 90.000 woningen per jaar een vergunning verleend.

 

Meeste vergunningen voor projectontwikkelaars

Met ruim 35.000 vergunde nieuwbouwwoningen droegen projectontwikkelaars het meeste bij aan het totaal. “Toch zagen zij het aantal vergunde nieuwbouwwoningen teruglopen met ruim 8 procent”, aldus het CBS.

Het aantal te bouwen woningen in opdracht van overheden en woningbouwcorporaties daalde met 30 procent nog veel harder. Voor ruim 5.000 nieuwbouwwoningen werd in deze sector een vergunning verleend. In 2008 en 2009 waren dit er nog jaarlijks zo’n 25.000.

Forse stijging vergunningen particulieren

Alleen andere particuliere opdrachtgevers, die voor eigen gebruik bouwen, ontvingen voor meer nieuwe woningen een vergunning. Dit aantal steeg met 38 procent ten opzichte van 2015 naar bijna 10.500. CBS: “Sinds 2000 is dit aantal niet meer zo hoog geweest.”

Reageer op dit artikel